Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми за дефектирал преден носач

Често срещаните знаци включват шумове и прекомерни вибрации отпред и може да има дърпане надясно или наляво.


Сферичните носачи са важен компонент на окачването, намиращ се на практика във всички съвременни автомобили. Те са сферичен лагер в гнездо – функциониращо подобно на конструкцията на топката и гнездото на човешкия тазобедрен кош – и служат като една от основните точки на въртене на окачването, свързващи шенкелите на автомобила с кормилнитр щанги. Предните шарнирни позволяват на предните колела и окачването да се движат напред и назад, както и нагоре и надолу, когато воланът е завъртян и автомобилът се движи на пътя.

При счупване на носача, колелото става напълно свободно да се движи във всяка посока, което може да повреди калника, гумата и няколко компоненти на окачването, ако не и повече. Обикновено, когато предните шарнирн започнат да се повреждат, автомобилът ще покаже няколко симптома, които предупреждават водача за възникнал проблем.

  1. Един от най-често срещаните симптоми на проблем със свръзките на окачването са шумове от предното окачване на автомобила. Докато се износват сферичните носачи, те се разхлабват в гнездото и дрънкат и чукат, докато окачването се движи нагоре и надолу по пътя. Износените сферични носачи могат да чукат при пътуване по лоши пътища, неравности или при завиване. Обикновено чукането ще става непрекъснато по-силно, тъй като износванетосе увеличава или докато в крайна сметка напълно и се счупят.
  2. Друг симптом на проблемните сферични носачи е прекомерната вибрация, идваща от окачването на автомобила. Износените сферични носачи ще бъдат разхлабени в гнездата си и ще вибрират непропорционално, докато автомобилът е в движение. Вибрацията обикновено произтича от засегнатия носач, от дясната или от лявата страна на превозното средство. В някои случаи вибрацията може да се усети и през волана.
  3. Ако забележите, че вътрешните или външните ръбове на предните ви гуми се износват по-бързо от останалата част от протектора, износените сферични носачи са вероятна причина. Този симптом може да бъде трудно да се улови; ако узнаете за други признаци на повреда на носача, проверете внимателно гумите си и обърнете голямо внимание на вътрешните протектори. Износването трябва да се появи или на вътрешния, или на външния протектор, а не и на двете, за да означава износени предни носачи. Недостатъчното налягане на гумите ще доведе до износване на двата ръба по-бързо.
  4. Друг симптом хлабина във волана т.е. кормилото на автомобила се движи от ляво на дясно самостоятелно. Когато носачите са в добро състояние и колелата са в правилно подравняване, воланът трябва да стои предимно прав. Износените носачи ще накарат волана на превозното средство да се лута наляво или надясно, което ще изисква водачът да компенсира проблема. Тъй като шарнирите са важен компонент на окачването на всяко превозно средство. Когато започнат да имат проблеми или да се повредят, общите характеристики на управление и возене на автомобила вероятно са компрометирани. Ако подозирате, че шарнирните връзки на вашето превозно средство са станали силно износени или трябва да бъдат сменени, трябва да се направи проверка на окачването на автомобила от професионален техник, за да определи какъв е най-добрият ход на действие.