Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми за дефектирал усилвател на спирачната система

Ако забележите, че педалът на спирачката е труден за натискане и отнема повече време за да спре колата, усилвателят е проблемен.


Целта на усилвателя на спирачките е да предостави мощност на спирачната система, което означава, че не е нужно да влагате много сила на спирачките, за да могат действително да се задействат. Усилвателят на спирачката е разположен между педала на спирачката и главния цилиндър и използва вакуум за преодоляване на налягането на течността в спирачната система. Ако спирачките ви не работят правилно, автомобилът не трябва да се управлява. Усилвателят на спирачките е съществена част от спирачната система, така че внимавайте за следните 3 симптома, за да можете да ги поправите веднага:

  1. Твърд педал на спирачката Основният индикатор за лош усилвател на спирачката е изключително труден за натискане спирачен педал. Този проблем може да възникне постепенно или да се появи наведнъж. Освен това педалът на спирачката няма да се върне в първоначалното си положение след натискане. Веднага щом забележите, че спирачният ви педал е трудно да се задейства, свържете се с професионален механик, който да замени вашия усилвател на спирачката. Изключително важно е грешките на усилвателя на спирачката да се поправят бързо – колата не е безопасна за шофиране с неуспешен усилвател на спирачката.
  2. По-дълъг спирачен път Заедно с педала на твърдата спирачка, може да забележите, че автомобилът отнема повече време, за да спре действително. Това е така, защото не получавате действителното увеличение на мощността, необходимо за правилното спиране на автомобила. По-дългият спирачен път може да бъде опасен при всякакви климатични условия, защото може да направи колата ви непредсказуема. Този проблем трябва да бъде разгледан от механик, веднага щом го забележите.
  3. Когато спирачният усилвател не работи, той може да извлече излишък от вакуум от двигателя. Това се случва, когато диафрагмата вътре в усилвателя на спирачката се повреди и позволява на въздуха да заобиколи уплътнението. След това спирачките се натискат, двигателят усеща, че ще спре, а празният ход може да падне. В допълнение към намалената спирачна ефективност, спиращият двигател може да причини сериозни проблеми. Тествайте бустера Тъй като повечето автомобили използват вакуумна система, усилвателят на спирачките може да бъде тестван в дома ви. Спазвайте следните 3 стъпки: При изключен двигател, помпайте спирачките – достатъчно е пет или шест пъти. Това изчерпва запаметения вакуум. Включете двигателя, докато натискате леко педала на спирачката. Ако вашият спирачен усилвател работи нормално, педалът ще падне малко, но след това ще стане твърд. Ако усилвателят на спирачката не работи правилно, нищо няма да се случи или педалът на спирачката ще се натисне обратно към крака ви, след като двигателят се стартира. Това може да е сигнал за проблем с усилвателя на спирачката или проблем с вакуумния маркуч. Ако забележите, че педалът на спирачката е труден за натискане, по-висок от нормалното и автомобилът ви отнема повече време, спрете го, проверете го, за да е безопасно на пътя. Ако е необходимо, механикът ще замести своевременно усилвателя на спирачката, така че можете спокойно да управлявате автомобила си отново.