Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми за неработещ спирачен апарат

Честите признаци включват изтичане на спирачната течност, ненормални звуци и дърпане на превозното средство вляво или вдясно.


Спирачните апарати са едни от най-важните компоненти на съвременните дискови спирачни системи. Те работят заедно със спирачните накладки и дисковете, заедно с останалата част от хидравличната система, за да забавят и спират автомобила. При натискане на педала, налягането на спирачната течност се изтласква през главния цилиндър , който удължава буталото и избутва спирачните накладки срещу дисковете, за да забави автомобила. С течение на времето спирачните апарати се подлагат на силната топлина, създадена при спиране, и в крайна сметка може да се провали, което ще попречи на спирането на превозното средство и ще повлияе отрицателно на неговите характеристики на управление и безопасност. Когато дебеломерът се обърка, автомобилът обикновено показва всеки от следните 5 предупредителни знака, за да предупреди водача за потенциален проблем, нуждаещ се от обслужване.

  1. Течове на спирачната течност Един от най-честите симптоми на лош или неуспешен апарат е изтичането на спирачна течност. Апарата работи с налягане на спирачната течност от главния цилиндър и педала, за да удължи буталото и да забави автомобила. Гумено уплътнение предпазват течността да не изтича. С течение на времето, при постоянно излагане на интензивна топлина, генерирана от спиране, тези уплътнения ще се износват и изтичат. Всяко изтичане от спирачния апарат ще компрометира капацитета за уплътняване на налягането на спирачната система, което не само ще направи каша на спирачната течност, но и ще намали значително способността й да спира автомобила. Може да забележите локва под колата и миризмата на изгоряла гума от изтичащата течност.
  2. Намалена спирачна мощност Въпреки че това може да е и знак за изтичане на спирачна течност, привидно намалената спирачна сила може да бъде знак за лош спирачен апарат. Може да се почувствате така, сякаш са необходими допълнителни усилия, за да спирате и да стигнете до пълно спиране. Спирачките ще се чувстват потъващи меки, когато са задействани. Неспособността за правилно спиране може сериозно да попречи на безопасността на превозното средство и проблемът трябва да бъде проверен възможно най-скоро.
  3. Ненормални звуци при спиране Ненормални звуци от колелата при спиране е друг потенциален проблем със спирачния апарат. Ако забележите какъвто и да е силен шум, внезапен шум или ударни звуци при натискане на спирачките, това може да е знак за разхлабване, залепване. Спирачния апарат в това състояние няма да може правилно да спре превозното средство и дори може да доведе до преждевременно износване на спирачката.
  4. Дърпане на една страна на превозно средство Друг често срещан симптом, при който се нуждае от подмяна, е превозно средство, което се дърпа наляво или надясно. Апарата е изложен на силна топлина от спиране, което понякога може да доведе до захващане на буталото на спирачния апарат. Излезлото бутало няма да може да се прибира автоматично, което ще доведе до постоянно влачене върху това колело. Това ще доведе до склонност на превозното средство да се дърпа към страната със засегнатия апарат , тъй като колелото от тази страна се движи по-бавно от колелото от противоположната страна, поради дръпването на спирачката.
  5. Спирачките винаги се чувствате ангажирани по време на шофиране Ако чувствате, че спирачките са винаги включени, дори когато кракът ви е извън педала на спирачката, това може да е знак за проблем с спирачен апарат. Старият, мръсен апарат може да е залепен по начин, който не позволява накладките да се освободят напълно. Може да изглежда, че автомобилът работи по-усилено, за да върви бързо, влачи със скорост или сякаш ръчната спирачка е оставена включена. Такъв спирачен апарат ще изисква ремонт, ако не и подмяна. Спирачните апарати са важен механичен компонент на спирачната система и са важни за общите характеристики за безопасност и управление на превозното средство. Поради тази причина, ако подозирате, че някой има проблем, позволете превозното средство да бъде прегледано от професионален техник, който да провери вашата спирачна система и да определи дали колата се нуждае от подмяна на спирачния апарат.