Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми за повреден главен спирачен цилиндър

Обичайните признаци на дефектен главен спирачен цилиндър включват ненормално поведение на педала на спирачката, замърсена спирачна течност и включване на светлината на контролния двигател.


Главният спирачен цилиндър е един от най-важните компоненти, намиращи се в съвременните спирачни системи за автомобили. Той служи като основен клапан, който изтласква спирачната течност през спирачните линии, така че спирачните апарати могат да притискат накладките към дисковете. Той функционира чрез натискане на метален прът през цилиндър, за да форсира течност през спирачната система към колелата. Единият край на този прът е прикрепен към педала и се задейства при натискане на педала. Обикновено повреден главен спирачен цилиндър ще доведе до един от тези 4 симптома, които предупреждават водача за необходимото обслужване.

  1. Ненормално поведение на педала на спирачката Един от първите симптоми, често свързани с лош или неуспешен главен спирачен цилиндър, е ненормалното поведение на спирачния педал. Главният цилиндър е компонентът, който генерира цялото налягане за спирачната система и ако възникне някакъв проблем с уплътняването или разпределението на налягането, това може да се почувства в педала. При постоянна употреба във времето уплътненията вътре в цилиндъра могат да се износват и да образуват вътрешни течове. Лош главен спирачен цилиндър може да доведе до педал, който се чувства омекотяване или бавно потъва на пода, когато е натиснат.
  2. Замърсена спирачна течност Друг симптом на лош главен спирачен цилиндър е замърсената спирачна течност. Главните спирачни цилиндри използват гумени уплътнения, които могат да се разрушат и износват във времето. Когато го направят, те могат да замърсят спирачната течност и ще я превърнат в тъмнокафяв или черен цвят. Освен замърсяване на течността, главният спирачен цилиндър с износени уплътнения няма да може да задържи натиска на спирачката толкова ефективно и това може да доведе до мек педал или такава, която бавно потъва на пода.
  3. Изтичане на спирачната течност Спирачната течност изтича от главния цилиндър или неосигурените резервоари на цилиндъра, задържащи нивата на критичната течност в спирачната течност. Главният спирачен цилиндър се нуждае от адекватни нива на течност, за да упражнява правилното количество хидравлично налягане, за да забави автомобила. В тази ситуация ще трябва да замените главния спирачен цилиндър. Ако не бъде оставена нерешена, способността ви да забавите автомобила ще бъде нарушена.
  4. Проверете светлината на двигателя Друг симптом, често срещан при по-новите превозни средства, е светещата светлина на контролния двигател. Спирачните системи на по-новите превозни средства могат да имат сензори за ниво на спирачната течност и налягане в главния цилиндър. Тези сензори са предназначени да открият проблем с налягането на спирачната течност на автомобила, генериран от главния цилиндър. Ако установят, че налягането е спаднало, това вероятно се дължи на проблем с главния цилиндър. Подобни проблеми също могат да запалят предупредителна светлина за спирачката. Главният спирачен цилиндър по същество е сърцето на спирачната система и е жизненоважно за надеждната работа на спирачката. Той е важен компонент от характеристиките на управление и безопасност на автомобила. Превозно средство с лош главен спирачен цилиндър ще има неработещи или компрометирани спирачки и следователно ще бъде опасно за шофиране. Поради тази причина, ако подозирате, че основният ви спирачен цилиндър има проблем, поставете диагнозата на спирачната система от професионален техник, за да определи дали колата се нуждае от смяна на главния спирачен цилиндър.