Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми за повреден кислороден сензор

Често срещаните признаци на дефектен кислороден сензор за автомобила включват светлината на Check Engine Light, лоша икономия и груб празен ход.


Кислородният сензор във вашия автомобил измерва нивата на кислород в изгорелите газове, излизащи от двигателя. Тази информация се използва от Powertrain Control Module (PCM) за определяне на правилното съотношение въздух / гориво за вашия двигател в реално време. Сензорът е разположен в изпускателната система и позволява ефективно впръскване на горивото и времето на двигателя да работят ефективно, което подпомага контрола на емисиите. Кислородният сензор предава данните към PCM на автомобила, за да поддържа оптималното съотношение въздух / гориво за вашия двигател. Повреден датчик за кислород ще има отрицателно въздействие върху емисиите в околната среда и работата на двигателя, така че има 3 неща, на които трябва да внимавате, преди да се откаже кислородният ви сензор напълно.

  1. Проверете светлината на двигателя Първата линия на защита е светлината на Check Engine. Лампичката за проверка на двигателя ще светне, ако имате дефектен сензор за кислород. Веднага щом светне тази светлина, свържете се с професионален автомобилен техник за проверка на светлината на Check Engine Light. Тази светлина може да светне по много различни причини, затова е важно да я погледнете от професионалист, който може правилно да диагностицира точната причина. Ако имате превозно средство с голям пробег, има голям шанс той да има лош кислороден сензор, нуждаещ се от подмяна.
  2. Лош газов пробег и гнила миризма на яйца Ако сензорът за кислород се обърка, системите за подаване и изгаряне на гориво ще бъдат объркани. Ако сензорът за лош кислород нарушава сместа на въздух / гориво или в двигателя се впръсква твърде много гориво, пробегът на автомобила ще бъде намален. Това излишно гориво в двигателя може да предизвика сярна, гнила миризма на яйца и дори може да произведе черен дим от отработените газове. Ако сами попълвате резервоара с бензин по-често, запишете колко литра пълните и колко често. Ако е повече от нормалното, потърсете професионален механик, проверете вашия кислороден сензор.
  3. Груб празен ход на двигателя и пропадане Тъй като вашият сензор за кислород върви зле, може да забележите, че автомобилът ви работи грубо, неправилно работи или работи неправилно, докато работи на празен ход. Може да наблюдавате и други проблеми с работата на двигателя, като загуба на мощност, колебание или спиране. Тъй като изходът на кислородния сензор помага за контролиране времето на двигателя, интервалите на горене и съотношението въздух / гориво, лош сензор може да наруши тези функции на двигателя, причинявайки груб или неправилен празен ход на двигателя и други проблеми, свързани с двигателя. Кога да смените сензора Ако вашето превозно средство е произведено през последните 15 години, кислородният сензор трябва да бъде заменен на всеки 100000 до 140000 км. Този сензор се износва и ще се нуждае от смяна във времето. Подмяната на лош или неизправен сензор за кислород ще намали нивото на вредните емисии, които автомобилът ви вкарва в атмосферата, като същевременно поддържа двигателя ви да работи безпроблемно и правилно. Веднага щом забележите вашата светлина на Check Engine Light, лош пробег или неправилен празен ход на двигателя, резервирайте час, за да подмените кислородния си сензор. Това ще гарантира, че вашето превозно средство работи безпроблемно, ефективно и ще удължи живота на вашия двигател.