Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми за повреден сензор за положение на коляновия вал

Общите признаци на дефектен сензор за положение на коляновия вал включват проблеми със запалването на автомобила, периодично спиране и светване на светлината на контролния двигател.


Сензорът за положение на коляновия вал е компонент за управление на двигателя, който се намира на практика във всички съвременни автомобили с двигатели с вътрешно горене. Той следи положението и скоростта на въртене на коляновия вал и изпраща информацията до блока за управление на двигателя, за да може да направи подходящи корекции въз основа на работните условия. Скоростта и положението на коляновия вал са едни от най-важните параметри, използвани при изчисленията на управлението на двигателя и много двигатели не могат да работят, ако сензорът за положение на коляновия вал не предоставя точен сигнал.

Проблемите със сензора за положение на коляновия вал могат да бъдат свързани с няколко проблема. 2 общи причини включват:

Прегряване на двигателя. Прекомерното натрупване на топлина в двигателя може да доведе до повреда на сензора на коляновия вал чрез топене на пластмасовото покритие.

Проблеми с токовата веригата. Неизправно напрежение или разхлабено, износено или повредено окабеляване може да наруши сигналите, изпратени до и от сензора на коляновия вал, което ще доведе до проблеми.

Шофирането с отказал сензор за положение на коляновия вал може да бъде трудно и потенциално опасно. Това може да доведе до дългосрочни повреди на автомобила и скъпи ремонти или дори изобщо да спре колата да работи. Обикновено датчикът за положението на коляновия вал създава някой от следните 7 симптома, които предупреждават водача за потенциален проблем, който трябва да бъде обслужен.

  1. Проблеми със стартирането на превозното средство Най-честият симптом, свързан с лош или неуспешен сензор за положение на коляновия вал, е затруднение при стартиране на автомобила. Сензорът за положение на коляновия вал следи позицията и скоростта на коляновия вал и други параметри, които играят важна роля при стартиране на двигателя. Ако има проблем с датчика за положение на коляновия вал, автомобилът може да има проблеми с периодично пускане или изобщо да не стартира.
  2. Прекъсващо спиране Друг симптом, често свързан с проблемен сензор за положение на коляновия вал, е прекъсващото прекъсване. Ако сензорът за положението на коляновия вал или неговото окабеляване имат някакви проблеми, това може да доведе до изключване на сигнала на коляновия вал, докато двигателят работи, което може да доведе до застоя на двигателя. Това обикновено е знак за проблем с окабеляването. Въпреки това, лош сензор за положение на коляновия вал също може да доведе до този симптом.
  3. Проверете дали светва светлината на двигателя на таблото. Друг проблем на потенциален проблем със сензора за положение на коляновия вал е светещата светлина на контролния двигател. Ако компютърът открие проблем със сигнала на датчика за положение на коляновия вал, той ще активира контролната лампа, за да предупреди водача за проблема. Проверката на светлината на двигателя също може да бъде компенсирана от голямо разнообразие от други проблеми. Силно се препоръчва сканирането на компютъра за кодове на проблеми.
  4. Неравномерно ускорение При неточен вход, идващ от сензора за положение на коляновия вал, управляващото устройство на двигателя не може да извърши настройките за времето и впръскване на горивото, тъй като оборотите на двигателя се увеличават. Бавното или неравномерно ускорение може да бъде резултат от липса на точност и да затрудни поддържането на постоянна скорост.
  5. Неизгаряния или вибрации на двигателя Ако почувствате или чуете кратко заекване в двигателя, това може да е знак за неправилно подпалване на цилиндри от сензор за положение на коляновия вал. Неизправният сензор за положение на коляновия вал не може да предостави правилната информация за позиционирането на буталото в двигателя, което води до изпадане в цилиндър. Това може да се случи и при неизправност на времето за запалване на запалителната свещ, но ако свещта се провери, тогава вероятно е източникът на коляновия вал.
  6. Груб празен и / или вибрационен двигател Друг признак на проблема със сензора за положение на коляновия вал е грубото празен ход. Докато работите на празен ход на червена светлина или спрете по друг начин, можете да забележите, че двигателят вибрира. Когато това се случи, това означава, че сензорът не следи положението на коляновия вал, което води до вибрации, които влияят на общата мощност на двигателя. Треперенето може също да попречи на проследяването на пробег на двигателя. Всякакви нестандартни вибрации трябва да бъдат проверени от механик възможно най-скоро.
  7. Липсвайки точна информация за времето от датчика за положение на коляновия вал, инжекторите за гориво няма да изпомпват газ в двигателя ефективно. Двигателят ще използва повече газ, отколкото е необходимо за къси и дълги задвижвания, намалявайки общата икономия на гориво. Накарайте механик да провери сензора – тъй като може да възникне недостатъчна икономия на гориво и от други проблеми. Сензорът за положение на коляновия вал е от решаващо значение за правилната функционалност и производителността на двигателя поради жизненоважния сигнал, който предоставя за изчисленията на двигателя. Проблемите със сензора на коляновия вал могат бързо да доведат до проблеми, които влияят на управляемостта на автомобила. По тази причина, ако подозирате, че сензорът ви за положение на коляновия вал има проблем, незабавно информирайте автомобила от професионален техник. Те ще могат да диагностицират вашата кола и да заменят сензора ви за положение на коляновия вал, ако е необходимо.