Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми за повреден сензор за положение на дроселовата клапа

Честите признаци включват липса на мощност при ускоряване, груб или бавен празен ход, спиране и светване на контролната светлина на двигателя.


Сензорът за положението на дросела (TPS) е част от системата за управление на горивото на вашия автомобил и помага да се гарантира, че правилната смес от въздух и гориво се подава към вашия двигател. TPS предоставя най-директния сигнал към системата за впръскване на горивото за това, какви изисквания изисква мощност. TPS сигналът се измерва непрекъснато и се комбинира много пъти в секунда с други данни като температура на въздуха, обороти на двигателя, масов дебит на въздуха и колко бързо се променя положението на дросела. Събраните данни определят точно колко гориво да се впръска в двигателя във всеки даден момент. Ако сензорът за положението на дроселовата клапа и другите му партньори на сензора си вършат работата правилно, колата ви се ускорява, круизира или извива плавно и ефективно, както очаквате, като поддържа оптимална икономия на гориво.

Сензорът за положението на дросела може да се провали по няколко начина, като всичко това води до лоша икономия на гориво в най-добрия случай и ограничения на производителността, които в най-лошия случай могат да създадат опасност за безопасността за вас и другите автомобилисти. Той може също да причини проблеми при смяна на предавки или настройка на времето за запалване на основата. Този сензор може да се провали постепенно или всички наведнъж. В повечето случаи светлината на Check Engine свети, ако бъде открита повреда в TPS. Също така, повечето производители осигуряват авариен режим с намалена мощност, ако се установи повреда. Това има за цел поне да позволи на шофьор да излезе по натоварена магистрала по-безопасно.

След като TPS започне да се отказва, дори частично, ще трябва да го замените веднага. Подмяната на TPS ще включва изчистване на съответните кодове за неизправности и може да изисква препрограмиране на софтуера на новия TPS модул, за да съответства на друг софтуер за управление на двигателя. Всичко това е най-добре да се остави на професионален механик, който може да ви постави диагноза и след това да инсталира правилната част за подмяна.

Ето някои често срещани симптоми на лош или неуспешен сензор за положение на дросела, който да наблюдавате:

  1. Автомобилът няма да се ускорява, няма сила, когато ускорява или не се ускорява. Може да се чувства така, сякаш колата просто не ускорява, както трябва, и се движи или се колебае, докато набира скорост. Може да се ускори плавно, но да липсва мощност. От обратната страна може да се окаже, че колата ви внезапно ускорява, докато шофирате, дори и да не сте натиснали газта. Ако се появят тези симптоми, има голям шанс да имате проблем с TPS. В тези случаи TPS не предоставя правилния вход, бордовият компютър не може да насочи двигателя да работи правилно. Когато колата ускорява по време на шофиране, това обикновено означава, че клапата на пеперудата вътре в дросела се е затворила и изскочи внезапно, когато водачът натисне газта. Това дава на автомобила непреднамерен изблик на скорост, който се случва, защото сензорът не може да разпознае затвореното положение на газта.
  2. Двигателят няма да работи правилно или спира Ако започнете да изпитвате грешки на двигателя, спиране или груб празен ход при спиране на автомобила, това също може да бъде предупредителен знак за провален TPS. Не искате да чакате да проверите това! Ако празният ход се изключи, това означава, че компютърът не е в състояние да идентифицира напълно затворения газ. TPS може също така да изпрати лош вход, който приключва спирането на двигателя по всяко време.
  3. Автомобилът ускорява, но няма да надвиши сравнително ниската скорост или да се премести нагоре Това е друг режим на отказ на TPS, който показва, че фалшиво ограничава исканата мощност с крачето на педала на газта. Може да откриете, че колата ви ще се ускори, но не много. Този симптом често върви ръка за ръка с поведение на загуба на контрол.
  4. Проверете дали светва двигателят, придружен от някое от горните поведения Светлината на Check Engine може да светне, ако имате проблеми с вашия TPS. Това обаче не винаги е така, така че не чакайте да светне лампата на Check Engine, преди да проверите някой от горните симптоми. Проверете автомобила си за кодове за неизправности, за да проверите източника на проблема. Сензорът за положението на дросела е от ключово значение за получаване на желаната мощност и горивна ефективност от вашия автомобил във всяка ситуация на шофиране. Тъй като изброените по-горе симптоми изясняват, неизправността на този компонент има сериозни последици за безопасността и трябва незабавно да бъде проверена от квалифициран механик.