Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми за повреден спирачен диск

Честите признаци на дефектни дискови спирачки на автомобила включват шумни спирачки, вибрации, които могат да се усетят през педала, и пукнатини по диска.


Дисковите са метални, които работят съвместно със спирачните накладки и апаратите, за да забавят автомобила. Спирачните дискове се завиват директно към главината на колелото, така че те се въртят в пряка връзка със скоростта на колелото. Когато педалът на спирачката е натиснат, буталата притискат спирачните накладки към въртящите се дискове, за да забавят и спират колелата и автомобила. Тъй като те работят за забавяне на автомобила, използвайки триене от директен контакт със спирачните накладки, те се износват във времето и в крайна сметка ще трябва да бъдат заменени. Когато дисковете имат проблем, те обикновено произвеждат някой от следните 4 симптома, които предупреждават водача, че се нуждае от внимание.

  1. Шумни спирачки Един от първите симптоми, често свързани с лошите спирачни дискове, е шумът. Ако дисковете да изкривени (което означава не перфектно плоски) или силно износени, те могат да издават звуци от скърцане или скърцане. Обикновено изкривените ротори ще издадат скърцане, докато силно износените ротори ще издадат стържещ звук. Шумът на скърцане обаче може да произлиза и от износени спирачни накладки.
  2. Вибрации от спирачките Друг симптом на лошите спирачни дисковее прекомерната вибрация или пулсация, идваща от спирачките. Изкривени или прекалено износени дискове могат да вибрират неправилно и да причинят вибрации, които се усещат в педала, а понякога и през волана или шасито на автомобила. Освен това педалът на спирачката може да почувства, че пулсира при натискане поради изкривени роторни спирачки. Това се случва, защото педалът вече не контактува с повърхността на ротора.
  3. Жлебове или маркировки на диска Друг симптом на лоши или неуспешни дискове е визуално точкуване или жлебове по лицето на диска. Многократният контакт със спирачните накладки може да развие тези белези във времето. дисковете са проектирани да имат дебелина, която се износва с течение на времето. Ако обаче се влоши до определен момент, това намалява общата безопасност на автомобила.
  4. Увеличени спирачни разстояния Точките и жлебовете в диск могат да възпрепятстват капацитета му да забави автомобила, както и да причинят вибрации и пулсация, които могат да се почувстват в педала. Плюс това, когато педалът вече не взаимодейства със спирачния ротор, произтичащата от него вибрация може да накара да почувствате, че колата изобщо няма да спре. Невъзможността за спиране или дори удължените спирачни разстояния могат да бъдат много опасни, особено ако водачът е принуден да направи аварийно спиране. Дисковите спирачни дискове са много важна част от спирачната система и в резултат са от решаващо значение за цялостните характеристики за безопасност и управление на автомобила. Ако подозирате, че вашите дискове могат да бъдат износени или повредени, потърсете съвет от професионален техник, за да определи дали колата ви се нуждае от смяна на спирачен диск.