Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми за повреден температурен сензор на дроселовата клапа

Честите признаци включват лоша работа на двигателя, спиране и нарушени електрически връзки.


Сензорът за температурата на дроселовата клапа е критичен компонент за системата за впръскване на горивото на вашия автомобил. Той измерва температурата на въздуха / горивната смес, влизаща в системата за впръскване на гориво в двигателя на вашия автомобил. Това е от решаващо значение: температурата на заряда въздух / гориво, влизащ в двигателя, може до голяма степен да повлияе на химическата реакция и на работата на вашия автомобил.

За да може бензинът да се изгори в двигател с вътрешно горене, той трябва да бъде разпръснат или разрушен на малки частици, емулгиран (смесен с въздух) и след това изпарен. Всичко това изисква старателна комбинация от въздух и гориво при подходяща температура, в правилната среда и в правилната обстановка. Имайки това предвид, колкото по-малки са горивните частици, толкова по-голяма е повърхността, за да бъдат изложени, като по този начин се създава повече излагане на топлина. Тук е важно работата на датчика за темп на тялото на дросела.

Сензорът за температурата на дросела следи температурата на тялото на дросела, която по същество е същата като температурата на горивото. Този сензор предоставя на основния компютър на автомобила информация дали да се обогати или да се освободи сместа гориво на въздух въз основа на температурата. Това е особено важно в ситуации с „горещ старт“ поради ефекта от изпаряването на горивото, тъй като се отнася до температурата. Датчикът за температурата на дросела може да се износва с течение на времето и трябва да бъде заменен от професионален механик, ако е необходимо. ## симптоми на неуспешен сензор за телесна температура включват:

  1. Лоша производителност на двигателя Когато датчикът за температура предава неточна информация на ECM на автомобила (управляващ модул на двигателя), ECM понякога може да направи неточни корекции въз основа на дезинформация в резултат на дефектен сензор. Най-забележимият симптом за това може да бъде бавна работа на двигателя поради естествената тенденция на ECM да осигурява повече гориво в тялото на дросела, което води до “по-богата от нормалната” смес от въздух / гориво. Това е еквивалент на опитите да пиете твърде много вода твърде бързо, без да дишате междувременно; Човешкият отговор на това (задушаващ ефект) би донякъде подобен на начина, по който двигателят би реагирал, когато се доставя твърде много гориво без подходящ баланс на въздуха. Може да забележите такива проблеми с работата на двигателя, когато ускорявате; колата ще почувства, че не може да “върви” ефективно.
  2. Отлагане на празен ход Неизправният сензор за темп на тялото на дросела също може да допринесе за спиране по време на празен ход. Поради неправилна смес въздух / гориво, двигателят може да се повреди за кратко, докато колата работи. Отлагането може да бъде периодично, но може да стане по-често, тъй като частта продължава да се проваля. Позволете на вашия двигател да работи отново правилно, като проблемът трябва да бъде проверен от механик възможно най-скоро.
  3. Проблеми със стартирането на двигателя Друг признак за лош сензор за темп на тялото на дросела са проблеми при стартиране на двигателя. Въпреки че това може да бъде резултат от редица причини, една от тях може да бъде неправилна смес въздух / гориво, подбудена от счупен температурен датчик. В този случай двигателят може да е прекалено горещ, за да стартирате ефективно колата. Това може да е случаен проблем, но ако е придружено от някой от другите изброени симптоми, това може да е сензорът за темп на тялото на газта. Независимо от това, двигателят с прегряване, водещ до проблеми при стартиране, трябва да бъде проучен възможно най-бързо от сертифициран механик.
  4. Прекъснати електрически връзки Неизправните електрически връзки също могат да играят роля при неправилно отчитане на температурите, които се предават на ECM на автомобила. Както всички знаем, електрическите проблеми могат да бъдат кошмар за диагностициране, често пъти, което води до периодични и непредвидими реакции, което ги прави много трудни за проследяване. Това може да се тества и с помощта на Мултиметер, който ще определи дали съпротивлението на сензора е в рамките на спецификациите. Когато се появи някой от горните симптоми, се създава някакъв ефект на домино, тъй като това вероятно ще доведе до появата на множество сензори и тригери, които да принудят светлината на Check Engine да се включи в резултат на отказ на други системи. Често, когато това се случи, ще има няколко кода за неизправности, свързани с това, обикновено изискващи знания на опитен механик, който да интерпретира и коригира. Не забравяйте да имате квалифициран механик, който да диагностицира проблема.