Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми за проблемен акумулатор

Двигателят върти, но не пали.
Вашият двигател не върти, а светлините не светват!
Един ден пали добре, а на другия ден изобщо го няма.
В студено време трудно пали.
Вече сте го зареждали много пъти.
Всеки от тези сценарии ще бъде подробно обсъден по-долу.

 1. Двигателят върти, но не пали Ако двигателят ви завърти и заглъхва когато завъртите ключа, но не пали, казвам, че най-вероятният виновник е акумулатора. Може да е стартера, може да е нещо друго, но 94% е акумулатора, дори ако двигателя се върти доста добре. Дори ако амперметър (устройство за измерване на ток) казва, че акумулаторът е добър, все пак може да са само няколко волта които са причина колата да не пали. И на следващия ден пак ще се нуждаете от кабели за да запалите. След като колата ви отново работи, изключете кабелите и след това оставете двигателя си да работи за 30 минути, за да може алтернаторът да зареди батерията ви отново. След този половин час, когато сте спрели у дома или на сигурно място, направете малък тест. След като изключите двигателя, изчакайте поне минута, след което го стартирайте отново. Изчакайте още минута и стартирайте по същия начин още поне два пъти, за да сте сигурни, че няма да закъсате на неудобно място следващия път. Забележка: В този момент повечето акумулатори ще се заредят от работата на алтернатора и ще се оправят за ден-два. Не приемайте това време за даденост. Използвайте го, за да купите нов акумулатор и да смените стария, преди да се окажете в средата на нищото.
 2. Вашият двигател не върти, а светлините не светват! Тази ситуация е доста проста за диагностициране и е още по-силна индикация, че акумулатора е проблемен. акумулатора ви захранва всички аксесоари и светлини в колата, особено когато алтернаторът не работи. Така че, ако колата ви просто няма признаци на живот, тогава акумулатора ви е първото нещо, което трябва да търсите. И имайте предвид, че в тази ситуация, при която автомобилът ви дори няма сила за работа на светлините или за завъртане на двигателя, това може да е комбиниран проблем, включващ и вашия алтернатор. Ако колата не се стартира, но фаровете работят, това може да показва по-интересен проблем, може би е стартера или механичен проблем в двигателя.
 3. Един ден пали добре, а на другия ден изобщо го няма. Ако стартирането е проблем, това е знак, че или клемите на батерията ви са разхлабени, счупени, корозирали или калцирани, или че имате паразитно източване на акумулатора ( акумулатора ви се изтощава от нещо, което е включено, или нещо дава на късо). Вижте първо кабелите на батерията, тъй като обикновено те са основният заподозрян и е по-лесно да проверите сами.
  Уверете се, че кабелите са плътно и сигурно поставени на клемите на акумулатора. Не бива да можете да ги размърдвате дори на милиметър, когато са стегнати. Също така, уверете се, че кабелите, които отиват до клемите, не са разрушени или се разпадат; ако са, заменете ги възможно най-скоро.
  Паразитни тегления от източници, различни от кабелите на акумулатора, са доста често срещани. Подозирайте паразитно източване на ток, ако колата стартира веднага, ако я карате няколко дни подред, но след това не успява, ако я оставите да седи за един ден. За да проучите проблеми с паразитното точене на ток от акумулатора, вижте механика си или погледнете последния раздел на тази статия и се пригответе да се забавлявате с амперметър или волтметър, тъй като това са инструментите, които ще трябва да проверите алтернатора, аксесоарите, предпазители, радио, аларма и всички други компоненти, които биха могли тайно да изтощават батерията ви.
 4. В студено време трудно пали Ако погледнете батерията си, някъде върху нея трябва да намерите етикет, в който да пише номер за “Студено палене ампера.” Тези числа са акумулатора Ви да има достатъчно сила да завърти студен двигател, обикновено наричана “студено палене”. Това е раннен знак, че акумулатора ви е изчерпан – знак, който повечето хора пропускат – е, че редовно влагате допълнителна енергия в стартирането на автомобила. Качваш се в колата си, натискаш педала на газта, завърташ ключа няколко пъти и всичко, което получаваш за първите няколко минути, е много слаби завъртания на двигателя. Но сте настоятелни и продължавате с опитите и в един момент колата запали и поддържа само празен ход за кратко време преди да се форсира. Ако това става повече от три пъти седмично. Това би било знак, че акумулатора ви уведомява и се готви да се пенсионира. Но имайте предвид, че ако наистина е студено мощноста на акумулатора пада с около 50%. Дори добре опитен механик може да сгреши с акумулатора за конкретно превозно средство, което предизвика разследване за мистериозен проблем при стартиране. Уверете се, че купувате акумулатора с точния ампераж за да стартира и работи правилно.
 5. Вече сте го зареждали много пъти. Имам просто твърдо и бързо правило, което спазвам, когато става въпрос за необходимостта да шокирате акумулатора със стартиращо устройство. Без значение по каква причина трябва да го направите – акумулатора е бил стар или може би стартерът, горивната помпа или алтернатора са били лоши, или може би сте оставили фаровете си или вратата си отворена през цялата нощ, или сте изчерпали бензина – правило е следното: Ако трябва да го правите повече от три пъти за една седмица, време е да смените акумулатора си.
  Дори сравнително нов акумулатора може да се превърне много бързо в проблем, ако е бил шокиран повече от три пъти в седмицата. Използването на стартир. устройства или кабели е проблем за акумулатора. Те работят, образно „шокирайки“ го обратно към живота. Сега може да мислите, че съм луд за смяна на батерията след толкова нисък брой шокове, но ме чуйте. Едно от най-често срещаните неща, които виждам да се случват във връзка с проблеми с акумулатора на автомобила, е, че водачът или механикът ще предположи, че тъй като акумулаторът не е стар или не е специфичният виновник за самото изтощаване на акумулатора не е нужно да харчите време или пари за получаване на нов. След това, когато опитват това и онова, за да диагностицират проблема, продължават да “шпкират” акумулатора, докато накрая алтернаторът и стартерът дефектират, оставяйки ви нужда от нов алтернатор, стартер и батерия. Спестете си главоболието и просто сменете акумулатора