Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми за проблемно турбо

Турбокомпресорът, известен още като турбо, е умно устройство, предназначено да увеличи мощността на двигателя. След въвеждането на законите за емисиите, много производители на автомобили сега използват турбо, за да доставят същата мощност, намираща се в по-големи, по-мощни автомобили, като същевременно позволяват на автомобилистите да се насладят на финансовите и екологичните ползи, които идват с по-малък двигател.

Въпреки че е проектиран да издържи толкова дълго, колкото колата, е възможно турбото да се повреди с течение на времето. Научете повече за това, което причинява отказ на турбо по-долу и какво можете да направите за това.

Как работи турбото?
Вашият двигател комбинира гориво и въздух, за да произвежда мощност. Един от най-простите начини да увеличите мощността на вашия двигател – като същевременно поддържате ниските разходи на гориво – е да добавите повече въздух. Вашето турбо прави това, като използва изгорелите газове, за да върти въздушната помпа. Тази въздушна помпа изтласква допълнителен въздух в цилиндрите на вашия двигател, осигурявайки значително по-големи конски сили.

Издухано ли е моето турбо?
Симптомите на повредено турбо са:

Загуба на мощност
По-бавно, по-силно ускорение
Трудност при поддържането на високи скорости
Син / сив дим, идващ от ауспуха
Лампа свети на таблото.
Ако изпитвате някои или всички от тях, може да има проблем с вашето турбо.

Какво причинява щетите от турбо
Има редица неща, които могат да причинят издухване на турбото:

Моторно масло – вашето турбо се нуждае от масло, за да функционира правилно. Липсата на масло, неправилното ниво на масло или лошото масло ще доведе до натрупване на въглеродни отлагания и замърсители в двигателя, което може да причини абразивни щети на турбото. Препоръчваме да използвате качествено, напълно синтетично масло, за да спрете това натрупване.
Възраст и пробег на автомобила. Въпреки че турботата са проектирани да издържат през целия живот на автомобила, е възможно те да се износват във времето. Причина може да е качеството на първоначално монтираното турбо или колко силно шофирате колата.
Напукани или износени уплътнения. Повредените уплътнения между компресора и двигателя ще позволят на маслото да изтече в изпускателната система, така че турбото трябва да работи по-усилено, за да увеличи налягането на въздуха.
Какво да направите, ако имате издухано турбо
Ако смятате, че може да имате издухано турбо, имате нужда от квалифициран техник. Колкото по-дълго го оставите, толкова повече щети ще причини и по-скъпо ще бъде да се отстрани проблема.