Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми и причини на дефектен генератор

Трудност Стартиране / Работи грубо

Необходима е много енергия, за да се задвижи двигателят на автомобила и ако един акумулатор не попълва правилно мощността си поради дефектен алтернатор, тя ще стане изтощена и неефективна. Ще чуете шум при щракване, докато се опитвате да стартирате колата, а двигателят ще има трудности при превъртане. Първоначалният ход на действие е да проверите акумулатора си, не забравяйте да проверите и алтернатора си за проблеми.

Влошаваща ефективността на електрическите компоненти

Този предупредителен знак е по-малко очевиден. С течение на времето ще стане очевидно, че алтернаторът се нуждае от внимание. Електрическите компоненти в колата бавно ще започнат да показват признаци на повреда: фаровете и светлините на таблото ще затъмнят или електрическите прозорци ще се въртят по-бавно от обикновено. В крайна сметка тези електрически компоненти ще престанат да работят напълно.

Хъркащ или скрибуцащ шум

Алтернаторът се задвижва от ремък във връзка с шайбата на коляновия вал. Алтернативната ролка обикновено се върти около два пъти по-бързо от шайбата на коляновия вал, за да произведе необходимата мощност за автомобила при по-ниски обороти на двигателя, особено докато работи на празен ход. Ако шайбата и ремъка не са подравнени или ако лагерите са износени алтернаторът ще издаде ръмжещ шум. Не забравяйте да извършите визуална превантивна проверка на ремъка за напукване, прекомерно износване и други проблеми, свързани с възрастта.

Мирис на изгорял на каучук

Ароматът на горяща гума или изгорели проводници понякога показва неизправност на алтернатора. Триенето между неправилно подравнен ремък и шайбата ще излъчва миризма на горяща гума. Миризмата на горяща жица може да бъде причинена от прегрял алтернатор.

Предупредителна светлина

Когато вашият алтернатор не работи според обичайния си стандарт, светлината ALT или GEN на арматурното табло на вашия автомобил ще светне. Ако електрическите компоненти на вашия автомобил изглежда нямат първоначалния си потенциал, препоръчително е да проверите алтернатора си заедно с тях.

Причини за лош алтернатор

Един от най-често срещаните проблеми на дефектен алтернатор е разхлабеният ремък.
Диодите на алтернатора могат да се объркат, като не успеят да предадат необходимото напрежение.
Лагерите, на които се върти алтернаторът, също могат да се повредят и да попречат на алтернатора да осигури оптимална работа.
Ако има някакъв проблем в напрежението на полето, получено от алтернатора, то няма да работи до оптималния си потенциал.
Повечето пъти може да се объркате дали проблемът е с акумулатора или алтернатора на вашия автомобил, тъй като те работят ръка за ръка. Следните тестове могат да ви помогнат да установите действителната дефектна част:

Оставете двигателя да работи и извадете отрицателния кабел от акумулатора на вашия автомобил. Ако забележите промяна в работата на автомобила, проблемът е с алтернатора. В противен случай проблемът е в батерията.
Стартирайте автомобила си и накарайте някой да провери фаровете. Когато автомобилът е в режим „паркиране“, натиснете педала на газта. Ако фаровете затъмняват по интензивност или се изключват напълно, проблемът е с алтернатора. Ако не, алтернаторът вероятно си върши добре работата.

Чести симптоми на лош алтернатор или система за зареждане

Индикаторът светва

Обикновено първият знак, че вашата система за зареждане е в затруднение, е предупредителна лампа „батерия“, „ALT“ или „CHARGE“, светеща на вашия панел с инструменти, докато шофирате. Това означава, че по някаква причина алтернаторът е спрял да зарежда батерията и колата ви работи на акумулатор. Ако светлината свети само периодично, това обикновено показва износени или лоши въглеродни четки в алтернатора. Но не забравяйте, че светлината не винаги означава, че има лоша част; светлината може да се задейства от сензор, който дава грешно съобщение.

Прегряване на акумулатора и използване на твърде много вода

Презаредения акумулатор причинява прегряване на акумулатора. Трябва да добавяте вода в акумулатора често. Ако не се погрижите навреме, това може да ви съсипе акумулатора.

Шум под капака

Шумът от скърцане, бръмчене или шлайфане, идващ от двигателя, може да бъде причинен от лоши компоненти на алтернатора, отпуснат или износен ремък или дефектен обтегач на ремъка.