Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми на дефектирал разпределителен клапан

Ако задните ви спирачки се блокират, особено на мокри повърхности, трябва да накарате механик да провери разпределителния клапан


разпределителния клапан, наричан още комбиниран клапан, се намира в дисковата спирачна система. Той е отговорен за контрола на спирачното налягане между предните и задните спирачки. Равна спирачна сила не може да бъде приложена едновременно към всички колела на автомобила, защото задните колела ще се заключат. Автомобилите с барабанни спирачки отзад имат много по-ниско налягане за барабанните спирачки от предните дискови спирачки. Ето защо разпределителния клапан изпуска само определено количество налягане към задните спирачки. Ако подозирате, че има проблем с вашия разпределителния клапан, проверете за следния симптом:

Задните колела се заключват

Тъй като разпределителния клапан намалява налягането, изпратено към задните спирачки, основният симптом, който клапанът оказва лошо, е, че задните колела се застопоряват при задействане на спирачките. Освен това, колелата ще се фиксират по-лесно на мокри повърхности. Задните спирачки могат да се чувстват допирни, когато се прилагат дори леко. Веднага щом забележите, че задните колела да блокират, свържете се с професионален механик, за да замените вашия разпределителен клапан

Как да проверите проблема

Ако подозирате, че имате проблем с разпределителния клапан и искате да го тествате самостоятелно, има начин безопасно да направите това. Намерете празен паркинг и накарайте някой да дойде с вас, за да може да гледа задните спирачки. Когато човекът е безопасно далеч от превозното средство, карайте колата и направете няколко средни до твърди спирки. Уверете се, че натискате спирачката няколко пъти, за да симулирате аварийно спиране. Ако задните колела блокират и предните колела се завъртят нормално, има проблем с разпределителния клапан. Този тест трябва да се извършва с изключително внимание.

Най-добре оставете на професионалистите

Ремонтът и подмяната на разпределителния клапан е най-добре да се остави на професионалистите, защото е отговорност за безопастността. Въпреки че можете да тествате проблема самостоятелно, добре е професионален механик да отстрани проблема. Специализираните инструменти се използват от техниците за точно диагностициране на повреди, които иначе може да не бъдат забелязани. Спирачките са съществена част от вашето превозно средство и ако трябва да ги използвате при спешни случаи е важно те да работят правилно.

Веднага щом забележите, че задните ви колела блокират, особено на мокри повърхности, проверете спирачната система от квалифициран механик. Пропорционният / кондициониращ вентил е важна част от спирачната система, така че веднага щом видите симптома по-горе, бъдете внимателни, ако трябва да управлявате автомобила.