Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми на задръстен въздушен филтър в кабината

Лошият въздушен поток и необичайната миризма могат да показват, че е време да смените въздушния филтър в кабината.

Въздушният филтър в кабината е филтърът, отговорен за филтрирането на въздуха, който се подава в отоплителните и климатичните системи на автомобила. Филтърът улавя прах, и други чужди частици, предотвратявайки навлизането им в превозното средство и замърсяването в кабината. Тъй като работят по същество по същия начин като обикновения въздушен филтър за двигатели, въздушните филтри в кабината се замърсяват и трябва да бъдат заменени, когато станат прекомерно замърсени, или през редовния сервизен интервал, препоръчан от производителя. Обикновено замърсеният въздушен филтър в кабината ще доведе до няколко симптома, които могат да уведомят водача, че може да се изисква внимание.

Лош въздушен поток

Най-честият симптом, свързан с замърсен въздушен филтър в кабината, е лошият въздушен поток от вътрешните отвори на автомобила. Прекомерно замърсеният въздушен филтър в кабината няма да може да филтрира входящия въздух толкова ефективно, колкото би чистият филтър. В резултат на това това ще доведе до ограничен въздушен поток за климатичната система. Освен това, това ще доведе до издухването на вентилационните отвори с забележимо по-малка сила, като намали общата способност за охлаждане на АС системата, а също така ще постави допълнително напрежение върху двигателя на вентилатора на климатика.

Необичайна миризма от отдушниците

Друг симптом на замърсен или повреден въздушен филтър в кабината е необичайна миризма, идваща от вътрешните отвори на автомобила. Прекомерно замърсеният филтър може да създаде прашна, мръсна или загнила миризма. Миризмата може да стане по-изразена при включване на въздуха и може да направи кабината неудобна за пътниците.

Кабинният филтър е прост компонент, който трябва да бъде заменен, когато е необходимо, за да поддържа AC системата максимално ефективно и да поддържа кабината максимално удобна за пътниците. Ако подозирате, че вашият филтър в кабината може да е замърсен, проверете превозното средство от професионален техник, за да определите дали колата ви се дължи на подмяна на въздушен филтър в кабината.