Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми на задръстен филтър на вентила на картера

Честите признаци включват изтичане на масло, прекомерни обороти на празен ход и намаляване на производителността, мощността и ускорението.

Почти всички превозни средства на пътя днес са оборудвани с двигатели с вътрешно горене, които имат някаква система за вентилация на картера. Двигателите с вътрешно горене по същество имат поне малко количество удар, което се получава, когато някои от газовете, образувани по време на горенето, преминават покрай буталните пръстени и надолу в картера на двигателя. Вентилационната система на картера работи за освобождаване на всяко налягане от картера на двигателя, за пренасочване на газовете обратно във всмукателния колектор на двигателя, който да бъде консумиран от двигателя. Това е необходимо, тъй като прекомерното налягане на картера може да доведе до образуване на течове на масло, ако се остави да се изгради твърде високо.

Обикновено газовете се насочват през PCV клапан, а понякога и вентилационен филтър на картера или филтър за обезвъздушаване. Вентилационният филтър на картера е единственият компонент на вентилационната система на картера и следователно е важен елемент за поддържането на функционалността на системата. Вентилационният филтър на картера работи по същия начин като всеки друг филтър. Когато вентилационният филтър на картера се нуждае от обслужване, той обикновено показва няколко симптома, които могат да предупредят водача, че е необходимо внимание.

  1. Течове на масло Течовете на масло са един от симптомите, които най-често се свързват с лош филтър за вентилация на картера. Филтърът на картера просто филтрира газове, за да се увери, че са чисти, преди да бъдат пренасочени обратно във всмукателния колектор на автомобила. С течение на времето филтърът може да се замърси и да ограничи въздушния поток и следователно да освободи налягането на капацитета на системата. Ако налягането се образува твърде високо, това може да натовари уплътненията, което да доведе до изтичане на масло.
  2. Друг симптом на потенциален проблем с филтъра за вентилация на картера е прекомерно висок празен ход. Ако филтърът се повреди или причини изтичане на масло или вакуум, това може да наруши скоростта на празен ход на автомобила. Обикновено високият празен ход е потенциална индикация за един или повече проблеми.
  3. Намаляване на работата на двигателя Намалението на производителността на двигателя е друг симптом на потенциален проблем с филтъра за вентилация на картера. Ако филтърът се задръсти и причини изтичане на вакуум, това може да доведе до намаляване на производителността на двигателя поради нарушаване на съотношението въздух / гориво. Автомобилът може да почувства намаляване на мощността и ускорението, особено при ниски обороти на двигателя. Тези симптоми могат да бъдат причинени и от редица други проблеми, така че правилното диагностициране на превозното средство е силно препоръчително. Филтърът на картера е един от малкото компоненти на вентилационната система на картера и затова е важен за поддържането на пълна функционалност на системата. Поради тази причина, ако подозирате, че вашият филтър за вентилация на картера може да има проблем, позволете на автомобила да се обслужва от професионален техник. Те ще могат да заменят вашия отказал филтър за вентилатора на картера и да извършват всякакви услуги, които може да са необходими за автомобила.