Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми на запушен въздушен филтър

Проверете дали въздушният филтър на вашия автомобил е мръсен. Ако забележите намаляване на пробега или работата на двигателя, може да се наложи да замените вашия въздушен филтър.

Въздушният филтър на двигателя е общ сервизен компонент, който се намира на практика във всички съвременни превозни средства, оборудвани с двигатели с вътрешно горене. Той служи за филтриране на въздуха, постъпващ в двигателя, така че през него да преминава само чист въздух. Без филтъра, замърсяването, праха и остатъците могат да бъдат погълнати от двигателя и изгорени вътре в горивната камера. Това не само може да причини вреда на горивната камера, но също така може да причини вреда на компонентите на превозното средство. Поради количеството отломки, които филтърът набира, той трябва да се проверява и заменя редовно. Обикновено, когато въздушният филтър се нуждае от подмяна, автомобилът ще започне да показва няколко симптома, които могат да сигнализират водача.

  1. Намаляване на пробега на гориво Един от първите симптоми, че може да се нуждае от подмяна на въздушен филтър, е намаляването на пробега на гориво. Филтър, който е силно замърсен с мръсотия и отломки, няма да може да филтрира въздуха ефективно и двигателят ще получи по-малко въздух в резултат. Това ще намали ефективността на двигателя и ще доведе до използване на повече гориво за придвижване на същото разстояние или скорост, както иначе би било необходимо при чист филтър.
  2. Намалена работа на двигателя Друг симптом на филтъра за мръсен въздух е намаляване на производителността и мощността на двигателя. Намаленият прием на въздух от мръсен филтър ще се отрази негативно на ефективността на двигателя. В тежки случаи, например със запушен въздушен филтър, двигателят може да почувства значително намаляване на ускорението и общата мощност.
  3. Филтър за мръсен въздух Най-добрият начин да разберете дали един въздушен филтър трябва да бъде заменен, е просто да го погледнете. Ако, когато филтърът бъде отстранен, той изглежда значително покрит с мръсотия и отломки от страната на всмукването, филтърът трябва да бъде заменен. Обикновено проверката на въздушния филтър е сравнително проста процедура, която може да се извърши самостоятелно. Но ако не се чувствате удобно да вършите подобна задача или не е проста процедура (както в някои случаи с европейските превозни средства), поверете я от професионален техник. Ако е необходимо, те ще могат да заменят вашия въздушен филтър и да възстановят правилната работа и ефективността на горивото на вашия автомобил.