Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми на неизправна хидравлична помпа за управление

Ако чуете скърцащи шумове, воланът твърд или откриете повреда на колана на волана, сменете помпата на волана.


Използва се помпа за кормилно управление за прилагане на правилното количество налягане за плавно завъртане. Допълнителен ремък за задвижване завърта помпата на сервото, за да създаде налягане маркуча на кормилното управление и го натиска към входната страна на контролния клапан.за да е волана лесен за въртене. Има до 5 симптома на неизправна помпа на волана, така че ако забележите следното, попитайте професионален механик възможно най-бързо:

  1. Чуване на шум при завъртане на волана показва, че нещо не е наред с вашата серво система. Възможно е да има теч в помпата на сервоусилвателя или нивото на течността. Ако нивото на течността остане по този начин твърде дълго, това може да повреди цялата система на кормилното управление. Така или иначе, помпата на волана трябва да бъде разгледана и потенциално заменена от професионалист.
  2. Воланът бавно да реагира или е твърд има вероятност помпата да не работи, особено ако е придружена от шум. Воланът също може трудно да се върти – още една индикация за неизправност на помпата. Проблемите с управлението често изискват подмяна на помпа за усилване на волана.
  3. Неизправната помпа на кормилното управление може също да допринесе за скърцащи шумове при стартиране на автомобила. Въпреки че могат да се появят и по време на резки завои, по-вероятно е да ги чуете за минута, когато колата ви за първи път стартира. Ако изглежда, че идва от предния капак на вашия автомобил, това е знак за помпата, която причинява приплъзване на ремъка.
  4. Стенещите шумове са знак за липса на течност в кормилната система и могат в крайна сметка да повредят цялата система, включително кормилната рейка и линиите. Те ще стават все по-зле, тъй като помпата продължава да се отказва и може да доведе до цялостна подмяна на кормилната уредба.
  5. Въпреки че може да е от тръбопроводите, маркучите и други кормилни механизми, помпата на кормилното управление може да изтича от пукнатина в корпуса или резервоара на помпата. Червена или червено-кафява локва под колата ви сочи към помпата. Помпата ще се нуждае от диагностика чрез механик и най-вероятната подмяна. Веднага щом забележите необичайни шумове, идващи от вашия автомобил или волана е твърд или бавен, за да реагира, направете проверка на помпата си и ако е необходимо, сменете. Хидравличното управление е съществена част от вашия автомобил и е проблем за безопасността, така че за него трябва да се погрижите възможно най-бързо от професионалист.