Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми на неработещ ключ за запалване

Ако колата ви не може да стартира или стартира, но бързо гасне или има електрически компоненти, които са спрели да работят, може да се наложи да смените ключа за запалване.


Превключвателят за запалване е един от най-важните електронни компоненти, които често се срещат в много пътни коли и камиони. Обикновено се намира на кормилната колона. Превключвателят за запалване има няколко позиции, които захранват различни системи при завъртане на ключа. Повечето превключватели за запалване ще активират електрическите аксесоари на първа позиция, ще включат захранването на горивото и системите за запалване на второ положение и ще задействат двигателя на третото.

Ключът за запалване се използва всеки път, когато автомобилът е включен и стартиран. В крайна сметка тя ще се износва и ще започне да има проблеми. Обикновено превключвателят с дефектно запалване произвежда някой от следните 5 симптома, които могат да предупредят водача за потенциален проблем.

  1. Един от първите симптоми на проблем с превключвателя за запалване е че превозно средство внезапно спира, докато двигателят работи. Ако ключът за запалване се повреди по време на работа на двигателя, той може да прекъсне захранването на системите за запалване и горивото, което ще доведе до застоя на двигателя. В зависимост от точния проблем превозното средство може или не може да бъде рестартирано малко по-късно.
  2. Двигателят не се стартира Двигател, който отказва да се стартира, може да бъде друг знак за лошо превключване на запалването. Превключвателят за запалване изпраща захранване на стартера, управлението на двигателя и контролите на запалването. Тези системи може да не получат необходимата мощност за стартиране, ако ключът за запалване не работи правилно.
  3. Колата стартира и след това внезапно спира Друг симптом на проблем с превключвателя на запалването на автомобила е автомобил, който стартира и внезапно спира. Ако превключвателят за запалване не успее в положение „включено“, положението, предназначено за захранване на системите за гориво и запалване, може да доведе до стартиране и след това незабавно спиране на автомобила. Превключвателят за запалване за момент ще осигури захранване на горивната помпа и системата за запалване, когато е в положение на завъртане, което може да позволи на автомобила да стартира. Ако обаче той не е в положение “включено”, той ще изключи захранването на системите за гориво и запалване, веднага щом ключът бъде изтеглен от трето до положение “включено”.
  4. Проблеми с захранването на аксесоарите Друг симптом на повреден превключвател за запалване е проблем с включването на аксесоарите на автомобила. Когато ключът е поставен и завърнат в положение две, ключът за запалване трябва да захранва аксесоарите на автомобила, като например вътрешните светлини, светлините на таблото и централната конзола. Когато ключът е поставен и завъртян и аксесоарите не се включват, това може да е сигнал за проблем с превключвателя на запалването или заключващия цилиндър. Подобни симптоми могат да бъдат причинени и от проблеми с предпазители и окабеляване, така че правилното диагностициране на автомобила е силно препоръчително.
  5. Проблеми с завъртането или изваждането на ключа Ако ключът за запалване се забие при включване на автомобила или изваждане на ключа, това може да е знак за износен превключвател за запалване. Ключът не се свързва правилно вътре в превключвателя. Освен това превключването става лошо може да доведе до продължаване на работата на двигателя дори след като сте извадили ключа. Запалителните превключватели са едни от най-често използваните превключватели на превозното средство и като всички електрически превключватели, в крайна сметка могат да се износват и да изискват обслужване. Ако подозирате, че автомобилът ви има проблем с превключвателя за запалване, трябва да проверите автомобила от професионален техник, за да определи дали той трябва да бъде сменен.