Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми на повреден или замърсен филтър на въздушната помпа

Ако двигателят ви работи бавно, светлината на Check Engine светва или има груб празен ход, може да се наложи да смените филтъра за въздушна помпа на вашия автомобил.

Въздушната помпа е емисионният компонент, който е едно от най-важните елементи на системата за впръскване на вторичен въздух в автомобила. Някои превозни средства ще бъдат оборудвани с филтър за въздушната помпа на системата им за емисии. Филтърът за въздушна помпа е предназначен просто за филтриране на въздуха, който се изпомпва в изпускателния поток на автомобила чрез системата за впръскване на въздуха. Както при въздушния филтър на двигателя или кабината, филтърът за въздушна помпа ще вземе мръсотия и прах и в крайна сметка ще трябва да бъде заменен, след като вече не може да филтрира въздуха ефективно.

Филтърът за въздушна помпа има подобно предназначение като въздушния филтър на двигателя, но в повечето случаи не е толкова лесно достъпен за бърз преглед и обслужване, както е въздушният филтър на двигателя. Филтърът за въздушна помпа служи за допълнително важна цел, тъй като е компонент на емисиите, което означава, че всякакви проблеми с него могат да доведат до проблеми с автомобила със система за вредни емисии, както и с работата на двигателя. Обикновено, когато филтърът за въздушна помпа се нуждае от внимание, автомобилът ще покаже няколко симптома, които могат да предупредят водача, че може да има проблем, който трябва да бъде обслужен.

  1. Двигателят работи бавно Един от първите симптоми, които може да доведе до лош филтър за въздушна помпа, е намаляването на мощността и ускорението на двигателя. Мръсният филтър ще ограничи въздушния поток във въздушната помпа, което може да повлияе негативно на останалата част от системата. Мръсен или запушен въздушен филтър може да ограничи въздушния поток до точката, в която автомобилът може да стане забележимо по-бавен по време на излитане и ускорение.
  2. Груб и разклатен празен ход Друг симптом на замърсен или запушен филтър за въздушна помпа е груб празен ход. Прекалено мръсният филтър ще ограничи въздушния поток, което може да доведе до нестабилен празен ход, който да се покачи. В по-тежки случаи, запушен въздушен филтър може да наруши достатъчно сместа на празен ход, за да предизвика забавяне при работа с автомобила.
  3. Намаляване на горивната ефективност Филтърът с мръсна въздушна помпа също може да окаже влияние върху ефективността на горивото. Ограничаването на въздушния поток от мръсен филтър ще разстрои настройката на съотношението въздух / гориво на автомобила и ще накара двигателя да използва повече гориво за придвижване на същото разстояние и скорост, както би било необходимо при чист, свободно течащ филтър. Тъй като филтърът за въздушна помпа може драматично да повлияе на емисиите и експлоатационните характеристики на автомобила, важно е да го подменяте на редовни сервизни интервали. Ако подозирате, че вашият филтър може да се дължи на промяна или установите, че се нуждаете от такъв, заменете го чрез професионален техник който ще смени филтъра за въздушна помпа вместо вас.