Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми на повреден термостат

Често срещаните знаци включват показанието на показателя на температурата да е много високо или да се променя неправилно, прегряване на двигателя и изтичане на охлаждащата течност.

Автомобилният термостат регулира потока на охлаждащата течност през двигателя и е изключително важен играч в работата на двигателя на вашия автомобил. Може да чуете фразата „термостатът е бил затворен или затворен.“ Когато двигателят седи известно време и не е топъл, термостатът ще бъде затворен. След като двигателят работи и достигне определена работна температура, датчик вътре в термостата ще го отвори, което ще позволи на охлаждащата течност да тече към и от радиатора, като понижава температурата, за да може отново да се рециркулира през двигателя. Този постоянен дебит (заедно с няколко други компоненти на охладителната система) поддържа двигателя на вашия автомобил при оптимална температура.

Отварянето и затварянето на термостата в точното време са от решаващо значение за поддържане на правилната температура на двигателя. В случай, че термостатът се „затвори” затворен, няма начин да се циркулира охлаждащата течност през радиатора и евентуално обратно през двигателя, което причинява изключително горещи температури на двигателя. По същия начин, ако термостатът е „затворен” отворен, потокът на охлаждащата течност е постоянен, това води до това, че температурата на двигателя на автомобила никога не достига оптимално ниво на топлина, създавайки проблеми с производителността и ускоряване на износването на частите. Има 4 често срещани симптома, свързани с лош или неуспешен термостат.

  1. Отчитане на висока температура и прегряване на двигателя Първият и потенциално най-тревожният симптом ще бъде отчитането на температурата високо в червено през първите 15 минути от работата на двигателя на вашия автомобил. Това често е първият признак, че термостатът не функционира правилно. Това означава, че охлаждащата течност не влиза в радиатора, тъй като термостатът е затворен и автомобилът ви може да претърпи повреда на двигателя бързо.
  2. Двигател за нискотемпературно отчитане и подгряване Термостат, забит в отворено положение, постоянно изтласква охлаждащата течност в радиатора и причинява по-ниска работна температура. Вашият показател за температура ще покаже стойност, която едва се увеличава или остава на най-ниската настройка. Това ще намали ефективността на двигателя и ще увеличи емисиите във времето, както и ще ускори износването на частите.
  3. Температура се променя неправилно Възможно е също да възникнат колебателни температурни колебания, което да доведе до драстични скокове и спадове на температурата, които в крайна сметка да доведат до лоши показатели на двигателя и намален пробег. В този случай може да видите температурата необичайно ниска в един момент и малко след това да се изкачите до необичайно високо ниво. Самият термостат е заседнал в нито едно положение, но все пак ще произведе неверни показания и ще доведе до проблеми с регулирането на охлаждащата течност.
  4. Изтичане на охлаждащата течност около корпуса на термостата или под превозното средство Друга индикация може да е изтичаща охлаждаща течност, което може да възникне, когато термостатът не позволява на охлаждащата течност да тече, когато се затвори в затворено положение. Това може да се забележи на най-различни места, но най-често около корпуса на термостата. В крайна сметка това може да доведе до изтичане и на други маркучи на охлаждащата течност, което често води до изтичане на охлаждащата течност върху земята под вашия автомобил. Подмяната на термостата е доста евтин ремонт за вашия автомобил, като предотвратява потенциално хиляди лева повреда на двигателя поради прекомерна топлина. Ако някой от горните симптоми ви звучи познато, може да е време да назнаете специалист механик, който да диагностицира вашето превозно средство.