Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми на проблемен стартер

Стартерът на днешните автомобили, камиони и джипове е прикрепен в задната част на двигателя, където предавка на стартера се изравнява с маховика на автомобила, за да започне процесът на въртене. След като двигателят се завърти, горивото се подава в горивната камера и се запалва от активираната система за запалване. Когато този процес работи правилно, двигателят ви оживява. Когато обаче стартерът започне да се износва или да се счупи, това ще се отрази на способността ви да управлявате автомобила.

С течение на времето стартерният мотор в крайна сметка ще изпълни своя ход и се износва. Двата компонента вътре в стартера, които обикновено се отказват, са соленоидът (който изпраща електрически сигнал към стартеръера, за да се активира) или самият двигател на стартера. Когато това се случи, стартерът ще стане безполезен и трябва да бъде заменен от сертифициран механик. Въпреки че много от вътрешните компоненти вътре в стартера могат да бъдат фиксирани, препоръчва се от повечето производители на автомобили да заменят стартера, за да се избегнат бъдещи повреди.

Както всяко друго механично устройство, когато стартерът се повреди или започне да се износва, той ще покаже няколко предупредителни знака. Обърнете внимание на следните 6 показателя за проблеми със стартера на автомобила:

  1. Двигателят няма да завърти и превозното средство няма да се стартира Най-често срещаният индикатор за проблем със стартера е, когато завъртите ключа си и нищо не се случва. Може да не чуете никакъв звук от двигателя. Това често се причинява от стартерния соленоид или двигателя, който е изгорял или има електрически проблем. Този проблем обаче може да бъде причинен и от мъртва батерия. Ако това се случи, ще трябва да се свържете с механик, за да проверите стартера, системата за запалване и други електрически компоненти, тъй като това може да е знак за множество проблеми.
  2. Стартера щрака, но не върти мотора Има моменти, в които ще завъртите ключа за запалване и ще чуете как стартерът се активира, но няма да чуете въртене на двигателя. Проблемите със стартера понякога имат механичен характер. В този случай проблемът може да се дължи на предавките, свързани към маховика. Или зъбното колело се е загладило или се е изместило спрямо маховика. И в двата случая двигателят няма да завърти и ще изисква стартерът да бъде заменен от сертифициран механик.
  3. Разхлабеното или мръсно окабеляване в стартовата система може да накара автомобила да се стартира или да не стартира неправилно и може да бъде трудно да се поправи. Той може да бъде причинен и от повреден електрически компонент. Дори ако стартовите проблеми се случват само от време на време, трябва да инспектирате стартера си.
  4. Шум от стържене при опит за стартиране на двигателя Подобно на проблема по-горе, този предупредителен знак често се появява, когато зъбните колела, които свързват стартера към маховика, са износени. Обаче стърженето може да се случи и вътре в стартерния двигател. И в двата случая това е нещо, което не може да бъде фиксирано върху колата. Ако този шум продължава, без стартерът да бъде заменен, той може да причини повреда на усещането на двигателя, което е доста скъп ремонт
  5. Вътрешните светлини затъмняват при стартиране на автомобила Късо съединение в електрическото захранване на стартера може да доведе до приглушаване на светлините на таблото при всяко стартиране на автомобила. В този случай стартерният мотор дърпа допълнителен ток далеч от другите системи на автомобила. Ако звукът на бръмченето придружава затъмняващите светлини, лагерите в стартовия двигател може да са проблем.
  6. Подушвате или видиждате дим при стартиране на двигателя Стартерът е механична система, която се захранва от електричество. Понякога стартерът ще се прегрее поради постоянното захранване на стартера или двигателят на стартера няма да се изключи след запалването на двигателя на колата. Ако това се случи, най-вероятно ще видите или помиришете дим, идващ отдолу на двигателя. Този проблем може да бъде причинен от късо съединение, издухан предпазител или проблем с превключвателя на запалването. Във всеки случай е важно да се свържете със сертифициран механик веднага щом забележите този проблем. Проблемите със стартера са практически невъзможни да се избегнат, тъй като наистина няма предварително определена или препоръчана замяна от автомобилния производител. Веднага щом забележите свободно движение, шум в шум, пушек или автомобилът ви изобщо не пали, свържете се с професионален механик, който допълнително ще ви помогне да разберете проблема.