Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми преди турбото да откаже

Първите признаци преди отказ на турбо са:

Лошо ускорение

Един от най-значимите симптоми на неуспешно турбо, което трябва да забележите, е липсата на обща мощност. Колата може да не ускорява бързо или да произвежда обичайното количество мощност, докато сте на път. Когато шофирате кола с отказало турбо, може да забележите, че колата ви реагира бавно и не достига оптималните си скорости толкова бързо, колкото преди.

Неравномерен или прекомерен шум от ауспуха

Прекомерното количество изгорели газове или сив дим, изхвърлен от изпускателната тръба, може да е знак, че е време за нов турбокомпресор. Пукнатина в корпуса на турбо може да доведе до изтичане на масло в изпускателната система.

Лампа на двигателя на таблото

В много случаи сензорът на двигателя открива неизправен турбокомпресор, задействайки светлината на контролния двигател на таблото. Светване на контролната лампа на двигателя може да бъде индикация, че е необходима допълнителна проверка, за да се определи дали е необходим ремонт или подмяна на турбото.

Липса на тласък

Някои от турбокомпресорите, по-вероятно спортните автомобили, имат усилващо устройство, което показва количеството на усилването, което произвежда турбото. Ако колата ви е от тези, тогава можете просто да погледнете габарита на усилването, за да определите дали турбото създава правилното количество усилване и ако се покачва много по-бавно от обикновено, може да е необходим заместващ турбокомпресор.

Силен крещящ шум

Ако турбото откаже, то може да издаде шум, когато усилването работи. Шумът идва директно от двигателя и звучи като силна сирена или писък, който има тенденция да става по-силен, тъй като проблемът се задълбочава. Всеки необичаен шум под капака на автомобила си струва да се проучи, особено ако звукът е съпроводен от допълнителни симптоми на турбо отказ.

Увеличен разход на масло. Ако забелязвате колата губи масло, това може да е знак, че от турбото ви изтича масло и изтича в колектора.