Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми че колата се нуждае от смяна на масло

Смените на маслото поддържат безпроблемно работата на двигателя на вашия автомобил. Неравномерния празен ход на двигателя, бавното ускорение и шумовете в двигателя означават, че трябва да замените маслото си.


Шум в двигателя ви има ли? Ниско е налягането на маслото ви и лампата на маслото ви свети? Вероятно е, че се нуждаете от смяна на маслото, но дори и да не изпитвате някои от по-очевидните симптоми на мръсно масло, колата все още може да се нуждае.

Симптоми, че колата ви се нуждае от смяна на маслото:

Колата издава тиктакащ шум при стартиране

Докато двигателят ви работи, той непрекъснато изпомпва масло от картера и главата на цилиндрите и след известно време, след като маслото се замърсява от топлина и износване. Мръсното масло има тенденция да бъде по-мътно и по този начин по-трудно да се движи. Това означава, че има голям шанс да почувствате някакъв шум от клапан под формата на тиктакане при стартиране. Това е така, защото мръсното масло отнема повече време, за да циркулира през двигателя, за да смазва подвижния клапан.

Колата на празен ход е неравномерна

Друг страничен ефект на мръсното масло може да бъде неравномерен празен ход, който усеща, че двигателят разклаща автомобила повече от нормалното. Причината за това е, че се увеличава триенето между буталата, пръстените и лагерите.

Колата има бавно ускорение

Добре смазаният двигател е плавен оператор, така че когато маслото вътре стане старо и мръсно, не може да смазва подвижните части и в резултат на това няма да може да работи толкова гладко, колкото е нормално. Това означава, че ускорението може да бъде бавно.

Двигателят на колата издава чукащ шум

Ако двигателят чука, това може да е резултат от лошо масло, което ако се игнорира твърде дълго, може да доведе до износени лагери. Шумът от чукане ще звучи като скален удар в дълбоките дълбочини на двигателя и обикновено ще разклати автомобила на празен ход и ще стане по-силен с увеличаване на оборотите на двигателя. За съжаление, ако чуете чукащ шум, това обикновено е знак за големи повреди на двигателя в резултат на сериозно пренебрегване – обикновена смяна на масло вероятно няма да реши проблема.

Какво да правите, когато светне индикаторът за налягане на маслото

Ако светлината на маслото ви светне, няма да искате да игнорирате това, тъй като това обикновено означава, че налягането на маслото е паднало твърде ниско, за да може двигателят да работи безопасно. Знанието как да реагирате, когато вашата маслена лампа е включена е важно и първият ход е да планирате незабавна смяна на маслото.

Ако се нуждаете от смяна на масло, използвайте Нашите механици, за да получите оферта.