Казанлък
 
Севт Ауто

Съвети как гумите ви да издържат по дълго

Управлението на автомобил може да бъде скъп бизнес. Редовното обслужване, поддръжката и ремонтирането на автомобили се допълват, така че има смисъл да се грижите за автомобила си, за да избегнете ненужни сметки.

Автомобилните гуми изискват редовна поддръжка, за да ги поддържат както трябва, но дори и най-добре гледаните гуми в крайна сметка ще се износят. Понякога гумите могат да се износват много по-бързо, отколкото бихте очаквали.

Независимо дали сте закупили нови гуми наскоро или искате да накарате съществуващите да издържат възможно най-дълго, има няколко неща, които можете да направите, за да удължите живота на гумите си и да останете в безопасност по пътищата.

Редовната поддръжка на гумите е не само важна, за да извлечете максимума от гумите си – тя също е съществена част от безопасността на автомобила.

Препоръчваме да проверявате налягането в гумите ежемесечно, както и да извършите визуална проверка за необичайно износване или повреда на гумите.

Повечето автомобили, произведени след 2014 г., трябва да бъдат оборудвани със система за наблюдение на налягането в гумите (TPMS), TPMS следи налягането на гумите ви и ви предупреждава, ако една или повече от гумите ви се нуждаят от внимание. Въпреки че това е фантастична функция за безопасност, на него не може винаги да се разчита – винаги проверявайте гумите си, за да сте сигурни.

Недопомпените гуми ще причинят потапяне в центъра на гумата, което ще доведе до износване на външните ръбове по-бързо от останалата част на гумата, докато прекалено надутите гуми ще контактуват с пътя главно в центъра и там ще се износват най-много.

Намерете правилното налягане за вашия автомобил в ръководството.


Вашите гуми трябва да са под правилния ъгъл, както е указано от производителя, за да се гарантира, че те се износват равномерно във времето. Удрянето на бордюри или шофирането със скорост през дупка може да доведе до несъответствие на колелото.

Признаците за несъответствие включват:

Бързо или неравномерно износване
Дърпане на една страна
Вибрация на волана. Шумове при ниски скорости
Шофирането с неправилно подравнени гуми е опасно и би могло да застраши вас и другите участници в движението. Ако смятате, че може да има проблем, резервирайте днес за регулиране на колела.

Избирайте разумно
Изборът на правилните гуми може да има огромно влияние върху това колко дълго ще издържат. Гумите, които са оптимизирани за намаляване на съпротивлението при търкаляне и подобряване на икономията на гориво, обикновено продължават по-дълго, тъй като помагат за намаляване на триенето с пътя.

Ако можете, придържайте се към една и съща марка гуми и на четирите колела. Не всички гуми са направени по един и същи начин; всеки производител на гуми ще използва различни процеси и материали и следователно ще се носи с различна скорост.

Избягвайте неравности
Острите ръбове на настилката могат да доведат до пробиване или повреда на гумата, така че внимавайте при паркиране. Избягвайте бордюра, освен ако не е абсолютно необходимо – това може да повреди гумата и да извади колелата ви от подравняване.

Шофирайте внимателно
Стилът на шофиране може сериозно да повлияе на живота на гумите ви, както и климата и състоянието на пътищата. Ускоряването агресивно, рязко спиране и заемане на завои със скорост е не само опасно, но ще доведе и до по-износване на гумите.

Изпразнете багажника
Колко неща са натъпкани в багажника ви? Колко от това всъщност се нуждаете?

Чудесен начин да извлечете максимума от гумите си е да намалите теглото в колата си. Гумите ви вече носят теглото на двигателя, шасито, водача и всички пътници. Изпразвайки багажника, всички неща, които не ви трябват, ще намалите напрежението на гумите си (и портфейла си – по-леката кола също ще ви помогне да намалите разхода на гориво!)