Казанлък
 
Севт Ауто

Топ 10 съвета, за да бъдете по-добър шофьор през нощта

Нощното шофиране е присъщо рисковано, дори и при модерните автомобилни фарове. Има много заплахи, които може да не видите, от други шофьори като хора и животни на пътя. Независимо дали шофирате в града или извън него, ето 10-те най-важни съвета, които ще ви помогнат да бъдете по-добър шофьор през нощта.

Бъди внимателен

Един от най-важните съвети е да бъдете нащрек по всяко време. Лесно е да се уморите, когато шофирате през нощта – клепачите ви увиснат, вниманието ви се замъглява и в крайна сметка се чувствате сънливи и не обръщате голямо внимание. Направете всичко, което трябва да направите, за да сте нащрек – отворете прозореца, включете радиото или говорете със себе си, ако това е необходимо.

Проверете регулирането на фаровете

Фаровете ви са единствените неща, които ви позволяват да видите пътя напред по време на нощно шофиране, но те може да не си вършат работата. Проверете ъгъла на фаровете – и двамата трябва да сочат една и съща посока, а те трябва да осветяват пътя доста пред вашата кола. Те обаче не могат да бъдат насочени прекалено високо, ще заслепявате близките водачи. Ако имате въпрос относно правилното регулиране на фаровете ви, един от нашите механици може да прецени и да ги коригира при необходимост.

Редовно проверявайте фаровете си

Учудващо е лесно да не забележите, че един от фаровете ви не работи, докато не ви потрябва. Не забравяйте редовно да проверявате фаровете си: просто включете фаровете си в тъмното и излезте от колата и визуално проверете дали всичките ви фарове са ярко осветени.

Мрачни вътрешни светлини

Със сигурност можете да регулирате яркостта на интериорните светлини докрай, но това всъщност унищожава нощното ви зрение и го прави по-трудно да видите. Затъмнете светлините до удобно ниво.

Избягвайте мобилния телефон

Използването на мобилен телефон по време на шофиране никога не е добра идея, но е особено лошо през нощта, тъй като яркостта на екрана може временно да намали зрението ви, когато гледате от екрана обратно към пътя.

Фокусирайте се от дясната страна

Фаровете на насрещните автомобили могат да направят много трудно да се види през нощта. Вместо да се фокусирате право напред, фокусирайте се върху дясната страна на пътя, когато други автомобили се приближават в насрещната лента.

Поддържайте дистанция

Трябва да поддържате една дължина на колата на всеки 15 км в час скорост през светлата част от денонощието. Трябва да увеличите това пространство през нощта, за да отчетете намалената видимост.

Почистете предното си стъкло

Мръсното предно стъкло е нещо повече от кошмар. Той разпръсва светлина, което прави по-трудно да се види през нощта. Почистете го (отвътре и отвън).

Не пийте когато шофирате

Тук не говорим за напиване – достатъчно е само едно питие, за да ви приспива зад волана.

Следването на тези прости съвети ще ви помогне да сте по-добър шофьор през нощта и да избегнете потенциално сериозни инциденти.