Казанлък
 
Севт Ауто

Трябва ли да купя OBD скенер

Без значение каква работа на автомобила имате, имате нужда от правилните инструменти, за да го свършите добре. Едно от тях е скенерът, необходим за диагностициране на проблема, засягащ превозното средство.

Какво е скенер?

На първо място, за тези, които не знаят, OBD скенерите се използват в почти всички задачи на автотехника. Съвременните автомобили разполагат с бордови компютри, отговорни за подпомагането на много различни функции.

Основно предимство на този вграден компютър е, че когато клиент вкара автомобила си, един механик трябва да направи, да включи скенера си в компютъра и той може да изтегли история на различни проблеми. Много пъти те откриват проблеми, които собственикът не е бил запознат – все още.

На пазара има редица различни видове скенери, но двупосочната версия е една от най-новите. Името се отнася до факта, че скенерът не просто взема информация от скенера, но може и да го въвежда. А именно скенерът може да дава команди на автомобила, които ще следва.

Защо това е важно? Като механик може да се наложи да накарате автомобила да прави определени неща, преди да разберете напълно същността на проблема. Вместо да получавате помощ от някой друг или да се налага да се придвижвате до мястото на водача всеки път, когато искате да направите това, можете просто да командвате превозното средство чрез вашия скенер.

Заслужава ли да плащате повече?

В крайна сметка това наистина е двупосочен скенер. Това ще зависи от естеството на вашата работа, ако за това си струва да доплатите. Ако работите в автосервиз или автокъща, където има много механика наоколо, винаги можете да получите тяхната помощ за това автомобилът да изпълнява различни функции.

От друга страна, ако работите сами, използването на двупосочен скенер вероятно би било огромно удобство. Дори и да имате много колеги, наистина ли искате да ги притеснявате всеки път, когато трябва да пуснете радиото, да включите фаровете и т.н.?

Освен това, тъй като двупосочните скенери са в авангарда на технологията, те обикновено имат и редица други отлични функции, включени в тях. Това може да включва лесни за преглед, цветни дисплеи, диаграми и много други. Някои модели могат дори да бъдат свързани към лаптоп за лесен начин за изтегляне и съхраняване на диагностика.

Също така си струва да се отбележи, че тези скенери наистина не са толкова по-скъпи от по-старите модели. Технологията става толкова често срещана, че много компании вече правят по-голямата част от своите модели с двупосочна функционалност.

Без значение за какви видове автомеханични работи говорим, всички те изискват да използвате OBD скенер, за да направите лесни и точни показания за това какво не е наред с автомобила на клиента. Като се има предвид, ако разполагате с бюджета за него, двупосочните скенери могат да бъдат огромна помощ и ще улеснят правилното поправяне на автомобила на клиента.