Казанлък
 
Севт Ауто

Турбокомпресор причини за повреда

Всички системи, които взаимодействат с турбото, могат да причинят неговия отказ. Доставката на масло е най-големият турбо убиец, но има и други. Ограничените или блокирани въздуховоди могат да създадат вакуум, докато ограничен или блокиран DPF може да генерира прекомерно обратно налягане. И двете неизправности имат един и същ ефект – маслото се изтегля в корпуса на компресора, което води до прекомерен дим. Друга причина за повреда на турбото е поглъщането на частици и повреждането на лопатките на турбо компресора.

Ограничен обезвъздушаване на двигателя
Системата за обезвъздушаване на двигателя за някои дизелови двигатели BMW (и Land Rover) може да се задръсти с течение на времето, ограничавайки потока и увеличавайки налягането в смукателната система. Когато това се случи, турбокомпресорът се претоварва с масло, а излишъкът преминава в изпускателните и всмукателните системи. Клиентът внезапно забелязва син дим от двигателя.

Подмяна на въздушния филтър
Това е един от тези странни проблеми; тя може да се покаже след монтиране на ново турбо, но може да не е било очевидно преди. Клиентът може да мисли, че има проблем с турбото, но в действителност двигателят се нуждае от нов филтър за въздух.

„Това е един от тези странни проблеми; той може да се покаже след монтиране на ново турбо, но може да не е било очевидно преди. “

Увреждане от отпадъци
Малък предмет, като гайка или шайба, може бързо да нанесе значителни щети на лопатките на турбокомпресора. С огънати, счупени или понякога напълно унищожени лопатки, турбото не може да създава усилващо налягане и дори може да задръсти.

ПРОБЛЕМНИ НА МАСЛА – НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ТУРБО УБИЙЦИ
Последната критична инструкция за, която представяме в тази статия, представлява две от основните турбоубийци – глад на масло и замърсяване с масло. Инструкцията е за Ford Transit 2.5LD и предупреждава за системата за подаване на масло.

Това може да се блокира във времето, ограничавайки потока на маслото до турбото. Абразивните замърсители се събират в резервоара, така че турбото страда както от липса на захранване, така и от повреда на лагера. препоръчва се да премахнете и почистите резервоара и да замените цедката за масло и захранващата тръба, когато смените турбото в това приложение.

Гладът на масло, замърсяването на маслото и течовете на масло са причина за огромното мнозинство от повредите на турбото. Така че дори ако автомобилът, върху който работите, не е обхванат от една от критичните ситуации, проверката на подаването на масло е жизненоважна, за да избегнете повторение на повредата на турбото.

Честа турбо неизправност – превишаване на скоростта

Какво е превишаване на скоростта
Превишаване на скоростта е термин, използван, когато турбото работи доста над нормалните си експлоатационни граници.
Ако има някакви течове, пукнатини или лоши уплътнения между компресора и двигателя, турбото ще трябва да работи
много по-трудно, отколкото трябва да се доставят необходимите нива на въздух към двигателя.

Причини за превишаване на скоростта
Модификации на двигателя, включително „чипиране“ или „прекаляване с гориво“
Непоследователен поток въздух в турбото

 • Разкън маркуч за въздух или маркучът се отделил напълно
 • Ограничения във филтъра за всмукване на въздух 
 • Изтичане на въздух между компресора и двигателя
  Износени инжектори
  Инсталиране на неправилно турбо
  Загуба на сигнал към SREA (прост ротационен електронен задвижващ механизъм) за управлението на отпадъците
  Голяма надморска височина
  Неправилно движение или ограничения в VNT механизма
  Признаци за превишаване на скоростта
  Оцветяване поради окисляване
  Спукано колело
  счупвания на лопатките

Доста често превишаването на скоростта се пренебрегва като причина за отказа на турбото, тъй като симптомите на други повреди могат да се появят в резултат на това превишаване на скоростта. Промяна в цвета на частите може да показва липса на смазване. Определянето на части може да показва замърсяване на маслото, но частиците, които са причинили това, биха могли да се откъснат от лагерите в резултат на превишаване на скоростта и всеки дисбаланс, причинен от това.

Дисбаланс може също да причини триене на компресора и турбинно колело в корпусите, което от своя страна може да доведе до загуба на част от лопатките. Като цяло превишаването на скоростта причинява много щети и често е основният режим на повреда! 

Предотвратяване на повреда в турбо, причинена от превишаване на скоростта:
Турбокомпресорът винаги трябва да бъде оставен в първоначално състояние
Турбокомпресорът може да бъде монтиран само в посочените автомобили
Проверете дали няма ограничения или течове в работата на тръбата за всмукване на въздух
Уверете се, че връзката за отпадъци или VNT работи свободно и правилно калибрирана
Проверете дали електронните датчици и ECU работят правилно
Избягвайте прекомерно чипиране или прекаляване с горивото

Как могат да бъдат открити етапите на повреда на лагера, в обикновен лагер (не сачмен лагер) на турбокомпресор, инсталиран на двигател със средни обороти, който гори тежко гориво? Как човек може да открие повредата в лагера с помощта на вибрационен анализ?

Основната работа на турбокомпресор обхваща турбина и компресор на общ вал. Турбината се задвижва от отработените газове, които от своя страна задвижват компресора, който инжектира сгъстен въздух в двигателя. Този вал може да се върти до 170 000 оборота в минута.

Сгъстеният въздух, напускащ турбокомпресора, може да достигне температури до 200 ° C. Този горещ въздух се охлажда или от интеркулер или след охлаждане, използвайки вода или въздух. Това позволява да се впръсква повече въздух в двигателя, тъй като хладният въздух е по-плътен от горещия.

Лагерите обикновено се смазват от моторното масло, което се изпомпва през лагерите на турбокомпресора и действа като смазка и охлаждаща течност.

Лагерите на списанието са свободно плаващ ротационен тип, който плава върху шест до деветмикронно фолио с масло. Свободно плаващ лагер се върти около лагера и вала, както и корпуса на лагера. Тези хлабини на лагера са плътни и мръсното масло може да причини сериозни повреди.

Произход на проблемите с турбокомпресора
Повредено острие, причинено от замърсяване от замърсявания или други частици, влизащи в корпуса на турбината или компресора.

Ниска мощност или усилване, причинено от изтичане на газ или блокиран охладител, ограничаващ впръскването на въздух.

Свистене, причинено от изтичане на въздух или газ.

Муден или затворен турбокомпресор в резултат на разпадане и разграждане на маслото.

Износване, причинено от липса на масло, замърсено масло и инжектиране на мръсотия.

Комбинацията от анализ на масло и вибрации е най-добрият подход за откриване на ранни признаци на повреда в лагера. Тези два аналитични инструмента могат да идентифицират износени или повредени компоненти на най-ранните си етапи.