Казанлък
 
Севт Ауто

Чести признаци на замърсен въздушен филтър

Автомобилен въздушен филтър почиства въздуха, влизащ в двигателя. Признаците на филтър за мръсен въздух включват двигател с неправилно запалване, необичайни шумове и намалена икономия на гориво.

Автомобилен двигател комбинира въздух и бензин в горивната камера, за да създаде мощност. Този въздух достига до двигателя чрез въздушен филтър, който работи за предпазване от замърсявания по пътя, мръсотия, бъгове и други замърсители, които могат да повредят двигателя. В същото време въздушният филтър трябва да позволява достатъчно въздух да достигне до двигателя, за да може да работи ефективно. С течение на времето въздушният филтър може да се замърси и задръсти, а липсата на въздух може да повлияе на цялостната работа на вашия автомобил.

Кога да смените въздушния филтър на двигателя:

Повечето автомобилни компании препоръчват да сменяте въздушния филтър на всеки 15 000 до 20 000 км или на всеки 12 месеца. Ако обаче обикновено шофирате в прашни или селски райони , може да искате да проверите и да го сменяте по-често, като например на всеки 10 000 км. Повечето превозни средства също имат кабинен въздушен филтър, използван за почистване на въздуха, влизащ в интериора на автомобила, но той има различен график за поддръжка от двигателния въздушен филтър.

Ако не успеете да замените вашия въздушен филтър през предложените интервали, може да забележите различни признаци на нужда от подмяна.

8 знака, че вашият въздушен филтър се нуждае от подмяна

  1. Намалена икономия на гориво. Вашият двигател компенсира по-ниските количества кислород, като изразходва повече гориво за производството на достатъчна мощност. По този начин, ако забележите намаляване на пробега, това може да означава, че въздушният филтър се нуждае от подмяна. Това обаче важи само за карбурирани автомобили, повечето от които са направени преди 1980 г. Карбураторите смесват въздух и гориво в идеалното съотношение за двигателя с вътрешно горене. По-новите автомобили с двигатели с впръскване на гориво използват бордови компютри, за да изчислят количеството въздух, постъпващо в двигателя, и съответно коригира потока на горивото. Следователно чистотата на въздушния филтър при по-новите автомобили не би трябвало да повлияе значително на икономията на гориво.
  2. Неизправен двигател. Ограниченото подаване на въздух от филтър води до изгаряне на гориво, излизащо от двигателя под формата на остатъци от сажди. Тази сажди се натрупва върху запалителната свещ, която от своя страна не може да достави необходимата искра за изгаряне на сместа въздух-гориво. Ще забележите, че в резултат на това двигателят не се стартира лесно.
  3. Необичайни звуци на двигателя. При нормални обстоятелства, когато колата ви е неподвижна с включен двигател, трябва да усетите плавното въртене на двигателя под формата на фини вибрации. Ако забележите, че колата ви вибрира прекомерно или чувате кашлица или пукащи шумове, тя често е от запушен въздушен филтър, причинявайки замърсяване или повреждане на свещ.
  4. Проверете дали светва светлината на двигателя. Недостатъчното подаване на въздух може да доведе до натрупване на въглерод – страничен продукт от изгарянето в двигателя и изключване на светлината на контролния двигател. Ако това се случи, накарайте вашия механик да провери въздушния филтър сред другите диагностици. Лампичката на Check Engine може да свети по различни причини. Механик ще трябва да сканира бордовия компютър за запаметения код за неизправности, който задейства Check Engine Light, както и източника на проблема.
  5. Въздушният филтър изглежда мръсен. Чистият въздушен филтър изглежда бял или почти бял на цвят, но тъй като натрупва прах и мръсотия, той ще изглежда по-тъмен на цвят. Въпреки това, много често вътрешните слоеве на филтърната хартия във въздушния филтър могат да имат прах и отломки, които не се виждат дори при ярка светлина. Това е от съществено значение, когато вашият механик проверява въздушния филтър, когато взимате колата за поддръжка. Не забравяйте да следвате инструкциите на производителя относно подмяната.
  6. Намалена конска сила. Ако колата ви не реагира адекватно или забележите потрепващи движения, когато натиснете газта, това може да означава, че двигателят ви не получава целия въздух, който му е необходим. Тъй като подобрява въздушния поток, замяната на вашия въздушен филтър може да подобри ускорението или конските сили с до 11%.
  7. Черен, плътен дим или пламъци, излизащи от ауспуха. Недостатъчното подаване на въздух може да доведе до горенето на част от горивото в цикъла на горене. След това неизгореноъо гориво излиза от колата през изпускателната тръба. Ако видите черен дим, идващ от вашата изпускателна тръба, накарайте вашия механик да смени или почисти въздушния филтър. Можете също така да чуете звуци или да видите пламък в края на ауспуха, причинен от топлина в изпускателната система, запалваща неизгорялото гориво близо до изпускателната тръба. Това е потенциално опасно състояние и трябва да се диагностицира веднага.
  8. Миришете на бензин при стартиране на автомобила. Ако няма достатъчно кислород, който влиза в карбуратора или системата за изхвърляне на гориво, когато стартирате автомобила, излишното неизгоряло гориво излиза от колата през изпускателната тръба. Вместо да видите дим или пламъци да излизат от изпускателната тръба, ще помиришете бензин. Това е ясна индикация, че е време да смените въздушния филтър. Подмяната на вашия въздушен филтър облагодетелства дълголетието на автомобила и работата на двигателя. Въздушните филтри на двигателя не позволяват на вредните отпадъци да повредят най-важните компоненти, за да поддържат автомобила безпроблемно. Те допринасят за ефективното шофиране, като спомагат за поддържането на правилното съотношение въздух / гориво, предотвратявайки излишната консумация на бензин. Мръсните въздушни филтри пазят системата от получаване на нужното количество въздух или гориво и затрудняват изпълнението на ролята на двигателя. Наличието на напълно работещ въздушен филтър за двигателя е изключително важно за оптималната работа на автомобила.