Казанлък
 
Севт Ауто

Как да проверите шарнирите или ябълковидните болтове на окачването


Ябълковидните болтове са компонент на окачването, който се намира на практика във всички превозни средства. Те са, които позволяват на компонентите на окачването да се движат нагоре и надолу, както и отстрани, обикновено при пълно завъртане на 360 градуса.

Ябълковидните болтове обикновено са дизайн с топче в гнездото, което е смазано и покрито с маншон за прах. Някои ще имат външен монтаж на грес за добавяне на смазка, докато други ще бъдат запечатани дизайни. Въпреки че този дизайн обикновено се използва за много други компоненти на окачването, като краищата на щангите и въртящите щанги, шарнирните съединения са отговорни за свързването на рамената за управление на окачването към коляните на кормилото на автомобила.

В зависимост от вида на окачването повечето превозни средства ще имат горни и долни шарнирни връзки, които служат като едни от най-важните съединения, които свързват рамата на автомобила с окачването. Когато те се повредят, автомобилът може да изпита проблеми, вариращи от незначителни шумове и вибрации в окачването, до пълна повреда, която ще направи превозното средство невъзможно.

Тази статия ви показва как да проверите шарнирните връзки за отпуснатост и да играят, за да видите дали те трябва да бъдат сменени. Като слушате автомобила по време на шофиране, усещате за някакви симптоми и визуално инспектирате шарнирните връзки, докато колата е повдигната, можете да разберете дали вашите Ябълковидни болтове причиняват проблеми с вашия автомобил.

Проверка на шарнирните връзки чрез шофиране на автомобила

Стъпка 1: Карайте превозното средство до ограничението на скоростта на обществен път и слушайте всички шумове, които може да се получават от окачването.

Износените Ябълковидни болтове обикновено се обозначават с прекъсващ звук, който изглежда ще идва от един от ъглите на автомобила.

Обърнете внимание на всички необичайности във волана. Износените ябълковидни болтове могат да причинят прекомерни вибрации в волана, както и да предизвикат той да се лута, което изисква постоянно коригиращо въвеждане от водача.

Стъпка 2: След като сте управлявали автомобила с пълна скорост, рязко намалете и го карайте с ниска скорост.

Спрете и преминете няколко пъти, карайте с превишения на скоростта и направете няколко завоя при ниска скорост.

Слушайте за всякакви шумове от удари или тупания. Тези звуци могат да станат по-изразени при завъртане при ниски скорости и преодоляване на превишенията на скоростта.

Стъпка 3: Завъртете волана.

Завъртете колелата няколко пъти, като отново слушате за евентуални признаци на разхлабеност в шарнирните връзки на автомобила.

Съвет: Не забравяйте, че всякакви шумове, дължащи се на прекалено износени ябълковидни болтове, обикновено се представят като чукащ звук, който ще се влоши с течение на времето, като има по-изразен ефект върху окачването и управлението на автомобила.
След като превозното средство е управлявано, е време за тестове за визуална и физическа проверка.

Визуално проверка на топките

Стъпка 1: Разхлабете гайките на колелото, оставете ги на ръка здраво, като колелото все още е закрепено доста плътно към автомобила.

Това ще ви позволи да движите колелото наоколо по оста си (без да го сваляте).

Стъпка 2: Повдигнете предния край на автомобила и го закрепете на стойките на крика. Ще бъде много по-лесно да тествате сферичните връзки без цялата тежест на автомобила върху колелата.

Стъпка 3: Блокирайте задните колела с дървени блокове зад задните колела на автомобила и поставете ръчната спирачка, за да не се движи превозното средство.

Стъпка 4: След като превозното средство е повдигнато, хванете горната и долната част на гумата и я завъртете навътре и навън по вертикалната ос на колелото.

Обърнете внимание на всяка игра, която изглежда прекомерна, или шумове, които се появяват при клатене на колелото навътре и навън, и откъдето изглежда, че звуците или играта произхождат.

Съвет: Всякакви шумове или игра, чути към върха, най-вероятно са индикация за проблем с горния болт, докато всяка игра или шум, идващи от долната част на колелото, вероятно са индикация за проблем с долния болт.

Стъпка 5: Извадете колелото. След като сте готови да продължите, махнете колелото и визуално проверете както горните, така и долните шарнирни връзки с помощта на фенерчето.

Внимателно проучете шарнирите за признаци на ръжда, повреда на маншона на прах, изтичане на грес или други потенциални проблеми, които могат да показват необходимост от подмяна.

Стъпка 6: Вземете щанга и я поставете между долната контролна щанга и шенкела, двете части, които са свързани заедно с топката, и се опитайте да ги разделите.

Разхлабените ябълковидни болтове ще имат прекомерно количество игра и движение, когато се вслушвате в тях, може дори да създавате чукане или щракване.

Стъпка 7: След като визуално сте проверили и тествали свръзките с щанга, поставете отново колелото, спуснете автомобила и завийте гайките.

Стъпка 8: На този етап можете да продължите към другите три колела на превозното средство, като използвате същите процедури, описани в стъпки 1-5.

ябълковидните болтове са един от най-важните компоненти в окачването на автомобила, а проверката, за да се уверите, че са в добро състояние, е сравнително лесен тест за провеждане. Износените ябълковидни болтове могат да причинят всякакви проблеми, вариращи от игра в волана, до шумове при препятствия, до неравномерно износване на гумите.

Ако имате някакво подозрение, че може да са износени вашите ябълковидни болтове, не се колебайте да ги проверите. Ако е необходимо, имайте професионален техник, който да ви помогне да смените както предните, така и задните шарнирни съединения.