Казанлък
 
Севт Ауто

Как работят системите за окачване на автомобили


На повърхността изглежда, че окачването на автомобил има доста проста работа. Ако неравностите в крайна сметка са по-малки, значи всичко е наред, нали?

В действителност системата за окачване има огромно количество работа и компонентите трябва да издържат на огромно количество стрес в сравнение с други основни системи в автомобила. Системата за окачване е разположена между рамата и колелата и служи за множество важни цели. В идеалния случай добре настроеното окачване ще абсорбира неравности и други несъвършенства на пътя, така че хората вътре в колата да могат да пътуват удобно. Въпреки че това е много важно от гледна точка на пътника, водачът ще забележи някои други атрибути на системата за окачване. Тази система също е отговорна за поддържането на колелата на земята колкото е възможно повече.

Колелата са изключително важни за производителността и безопасността на автомобила. Колелата са единствената част на кола, която докосва пътя. Това означава, че те трябва да поставят мощност към земята и да се насочват едновременно, като същевременно са отговорни за спирането на превозното средство. Без система за поглъщане на неравностите и дупките, присъстващи по пътищата, превозното средство би се разклащало и се клатушкало над груба повърхност и би направило автомобила по същество неизползваем от липса на сцепление. Въпреки че системата за окачване е чудесно решение за неравни пътища, тя добавя много сложност, когато смятате, че колелата сега са отговорни за всичките си стандартни задължения

Ето защо системата за окачване е много сложна. Включени са много части и едно счупено или огънато парче може да саботира цялата настройка.

Как работи системата за окачване?

В по-голямата си част съвременните автомобили имат независимо окачване отпред и отзад, което позволява на всяко колело да се движи независимо от останалите. Някои автомобили обаче използват по-основна ос на гредата поради по-ниската цена и по-простия дизайн. Единствените оси, които все още се виждат използвани в новите автомобили, са подвижни оси. Те имат задвижвано колело от всеки край, а неподвижните оси имат гуми със свободно завъртане на двата края. Проблемът с задните гуми, които не се движат независимо, е, че те винаги поддържат един и същ ъгъл един спрямо друг, а не спрямо пътната настилка. Това означава по-малко сцепление и по-малка предвидимост при работа.

Осите на гредата също допринасят за ненужно неподредено тегло. Неподреденото тегло е теглото, което не опира в окачването. Тегло, опиращо се на окачването, се нарича пружинено тегло. Наличието на ниско непритегнато тегло в сравнение с теглото на пружина кара колата да се чувства по-лека и по-жива. Обратното осигурява сурово возене и усещане за по-малък контрол върху автомобила. Ако диференциалната мощност, изпращаща се на колелата чрез осите, е прикрепена към рамата или каросерията на автомобила, а не върху самата ос, тогава има значително количество, по-малко от неизправно тегло. Това е една от основните причини, освен многобройните предимства за това, че едното колело може да се движи, без да се отразява значително на другите колела, защо независимото окачване е почти универсално възприето от производителите на автомобили за предните и задните колела на техните автомобили.

Независимото предно окачване позволява на всяко предно колело да се движи нагоре и надолу с пружината и амортисьора, закрепена към рамата от единия й край, и контролната рама или лостчето на другата страна. Управляващото рамо е прикрепено в предната част на автомобила близо до центъра в единия край на рамото, и кормилния носач в другия. Позиционирането на всеки компонент в независимите системи за предно окачване е много важно, тъй като предните колела трябва да управляват и поддържат последователно подравняване, за да осигурят безопасна работа на автомобила.

Независимото задно окачване използва същата технология като предното, без да се взема предвид динамиката на кормилното управление, тъй като задните колела обикновено не управляват. Автомобилите с задно задвижване и задвижване на всички колела имат диференциал, монтиран към рамата в средата на ръкохватките за управление или на колите за управление, докато автомобилите с предно задвижване имат много просто задно окачване, като се нуждаят само от пружини и амортисьори.

Амортисьорите и пружините осигуряват цялата амортизация и компресиране, когато окачването се движи. Пружините осигуряват сила за задържане на извитата тежест от колелата и за устойчивост и компресиране. Амортисьорите са пълни с масло цилиндри, които принуждават окачването да се компресира и декомпресира с постоянна скорост, за да се предотврати отскачането на пружините нагоре и надолу. Съвременните амортисьори са чувствителни към скоростта, което означава, че са по-плавни при справяне с леки неравности и излагат повече устойчивост на големи неравности.

Как системата за окачване повишава комфорта на пътниците?

Когато комфортът на возене на автомобил е добър, това означава, че окачването има добра пътна изолация. Окачването е в състояние да се движи нагоре и надолу, когато е необходимо, без да бърка автомобила. Просто достатъчно усещане от пътя достига до водача, така че те ще знаят за всякакви тревожни условия на пътя и ще усетят, ако влязат в рамото на високоскоростен път.

Някои възможни проблеми с возенето, за да внимавате, включват:

Завиване на каросерията: когато тялото на колата се навежда навън при завой. Всички автомобили правят това до известна степен, когато се движат под ъгъл, но ако купето на колата се търкаля прекалено много, тогава изместването на теглото може да накара превозното средство да се завърти, да се насочи извън завоя преждевременно или да загуби сцепление на едно или повече колела ,

Отдолу: Когато гумите докосват тялото на колата, когато окачването е компресирано. Това се случва, когато колата няма достатъчно окачване, за да поеме силата на удара, над който пътува. Спирачките могат да предотвратят това, като осигурят възглавница между окачването и рамата, която не позволява на гумата да се придвижва достатъчно високо, за да удари тялото на колата, но ако те са неадекватни или липсват, този проблем може да възникне. Отпадането може лесно да повреди тялото, колелата или системата на окачването.

Как системата за окачване помага на автомобила да остане свързан с пътя?

Способността на автомобилния път се измерва с това колко добре автомобилът може да поддържа добро сцепление и равномерно разпределение на теглото, когато участват различни сили. За да се чувства стабилен при спиране, автомобилът се нуждае от окачване, което не позволява предната част да се спуска надолу при всяко натискане на спирачките. За плавно ускорение е необходимо окачване, което не позволява на колата да кляка отзад при натискане на газта. Преместването на теглото придава на половината от колелата по-голямата част от сцеплението, губи мощност и причинява несъвместими характеристики на управление.

Както бе споменато по-горе, тялото се движи твърде много в завои и е лошо за работа. Повдигането на каросерията също е лошо, защото измества сцеплението на едната страна на колата повече от другата, когато завива. Това кара вътрешните гуми да губят сцепление и евентуално да напуснат пътната настилка. Окачването, което осигурява добро задържане на пътя, ще предотврати това в по-голямата си част.

Някои проблеми с зацепването, които могат да се дължат на по-малко от идеалната система на окачване, включват:

Понасяне на удар от неравност кара колата да завива наляво или надясно, без водачът да завърти колелото. Лошото подравняване на окачването може да доведе до завиване на колелата по начин, който причинява този проблем.

Когато задната част на колата губи сцепление и излиза свободно в завой. Ако каросерията върви твърде много в завой, тогава изменението на теглото може да доведе до загуба на сцепление на задните колела. Наличието на задните колела в завой, който не позволява достатъчно гумата да се придържа към пътя при завиване, също може да причини този проблем.

Когато предните колела губят сцепление, заоблявайки и причиняват движение на автомобила към външната страна на завоя. Подобно на свръхстежката, прекомерното преобръщане на каросерията или неправилно поставените под ъгъл колела могат да доведат до лошо сцепление на предните колела, когато обикаляте. Той е особено опасен, тъй като автомобилите с предно предаване се насочват и осигуряват мощност с предните колела. колкото по-малко сцепление имат предните колела, толкова по-малко автомобилът може да управлява ефективно.

Поддръжка на окачването

Тъй като основната задача на системата за окачване е да поема удар, за да защити автомобила и неговите пътници, частите са изградени така, че да бъдат доста издръжливи. Има няколко други компонента на съвременните превозни средства, които са толкова свръхпроектирани, колкото тези, намиращи се в системата на окачването.

И все пак, при толкова много движение и сила, които се случват в окачването, частите неизбежно се износват или се повреждат. Сериозните дупки могат дори да изпуснат колата толкова лошо, че осите, които държат пружините на място, се огъват или счупват.