Казанлък
 
Севт Ауто

5 симптома че колата се нуждае от стенд на преден и заден мост

Дърпането на автомобила, хлабаво кормилно управление, ненормалното износване на гумите и извън центъра или връщането към централния волан са все признаци, че се нуждаете от подравняване.


С целия напредък в технологиите и производителността на превозните средства може да бъде трудно да бъдете в крак с всички необходими поддръжка и ремонти. Правилното подравняване на колелата е един от най-важните критерии за запазване на безопасното и щастливо шофиране. За съжаление, това е и едно от най-пренебрегваните.

  1. Вашият волан не е центриран Ако шофирате направо по равен, равен път, воланът ви трябва да седи близо до напълно прав. Обикновено е разрешено малко разминаване в зависимост от пътя, но като цяло волана трябва да седи центрирано и право, а емблемата на вашето превозно средство в центъра на волана трябва да изглежда равна на вас. Ако кормилото е извън центъра с повече от няколко градуса във всяка посока, време е да се извърши стенд. Това ще върне волана ви към центъра и може да подобри цялостната управляемост.
  2. Вашето превозно средство се дърпа към едната или другата страна Подобно на първата точка, дърпането на автомобила се забелязва най-лесно, докато се движите направо по равен път. Има често срещано погрешно схващане, че автомобилът трябва да кара перфектно право с ръце свободно от волана. В един перфектен свят това би било вярно, но в действителност това не е така, защото всички пътища имат някаква степен на наклон, което води до леко издърпване на една страна. Пълното премахване на ръцете от волана също е много опасно. Вместо това автомобилът трябва да кара направо с много малко усилия върху волана. Ако колата ви се дърпа към едната или другата страна, е време да проверите и коригирате подравняването си, което обикновено коригира издърпването на автомобила и подобрява цялостната управляемост.
  3. Забелязвате необичайно износване на гумите на определени места Диаграма на износване на гумите Моделите на износване на гумите могат да предоставят много полезна информация за състоянието на автомобила. Квалифициран техник може да използва модели на износване на гумите, за да направи познати за налягането в гумите, състоянието на окачването и проблемите с подравняването. Носенето само на вътрешните или външните ръбове на гумите може да показва проблем с регулирането на гърба. Износването на гумите най-често се забелязва от механик по време на въртене на гумата или проверка, извършена по време на сервиз. Правилното подравняване значително увеличава живота на гумите, така че ако имате необичайни модели на износване на гумите, трябва да извършите подравняване на вашия автомобил.
  4. Управлението се чувства хлабаво при шофиране Ако кормилното управление в колата ви се чувства малко разхлабено или нестабилно, една от възможните причини е лошото регулиране на колелата. Това може да се почувства като лутане по пътя, докато шофирате, или колата може да се чувства много хлабава и помия из ъглите. Ако забележите симптоми като това, трябва да проверите подравняването и да коригирате, ако е необходимо.
  5. Вашият волан не се връща в центъра Двете ръце на волана След завършване на завой, воланът естествено трябва да започне да се връща към центъра си, докато продължавате да шофирате. Разбира се, трябва да държите ръцете си върху волана, за да му помогнете да постигне това по-бързо и да поддържате контрола над колата, но ако воланът ви дори не се опитва да се върне обратно в центъра, тогава това е добър показател, че подравняването ви е изключен. Направете проверка на подравняването и, ако е необходимо, извършете пълно изравняване. Неправилното подравняване на колелата може да създаде множество проблеми с управляемостта и преждевременното износване, така че е най-добре да прегледате автомобила веднага щом го забележите. Дори и да не е проблем за безопасността на вашия автомобил, спестените пари от преждевременно носене на гумите ви често ще надвишават разходите за самото подравняване. Всеки път, когато се проверява подравняването, трябва да се проверят и всички компоненти на кормилното управление и окачването, тъй като износените компоненти са честа причина за подравняването, която излиза извън спецификацията. След като проверите окачването и извършите подравняване, вероятно ще бъдете приятно изненадани от това колко хубаво кара колата.