Казанлък
 
Севт Ауто

Части които се повреждат от дупките на пътя

Повредите на автомобилите от дупки са често срещани през пролетния сезон. Проверете за издути гуми, проблеми с окачването и повреди на каросерията, ако се движите през дупки.


Мислите, че шофирането ще стане по-лесно, след като приключи зимният сезон? Помисли отново. Топлото пролетно време разтопява хлъзгавия сняг и леда, но също така извежда един от най-проблемните елементи на пътя: дупки. Може да срещнете десетки дупки в ежедневния си маршрут. В крайна сметка вие ще се озовете вътре, което може сериозно да повреди колата ви.

Как се образуват дупки

Вдлъбнатините са пътни несъвършенства, които се появяват, когато почвата, уплътнена под настилката, отслабва или измества. Особено вероятно е пътищата да образуват дупки през зимните и пролетните месеци, когато ледът и многото течаща вода нарушават основните слоеве под настилката. Докато автомобилите се движат по тези слаби места, тротоарът се деформира, напуква и отрязва, оставяйки дупка в пътната настилка. Вдлъбнатините започват малки, но нарастват, когато трафикът ги удари, потенциално стават достатъчно дълбоки или големи, за да повредят автомобил.

Как дупките влияят на водачите

дупките не са проблем само в държави, в които има студени, снежни зими. Дори и в слънчев климат над 50% от пътищата се оценяват като в лошо състояние и често са пробити с дупки. Чувството от удрянето на дупка – и тревожността да се изправите пред скъп ремонт – е нещо, с което шофьорите навсякъде трябва да се справят.

Ако шофирате през дупка, проверете тези четири области, за да се уверите, че не е причинил проблем, който трябва да бъде отстранен:

Гуми: Гумите са предназначени да бъдат единствената част на колата ви, която се допира до пътя, така че не е изненада, че те са податливи на повреда на дупките, като изпъкнали странични стени, разделяне на протектора или спукване. Това може да се случи, защото вдлъбнатините често имат твърд ръб, който при натиск притиска гумата към колелото, прерязване на гумата. Шофирането с дефектирала гума не е безопасно, но може да успеете да я поправите. Въпреки това, гума с мехур на страничната стена или отделен протектор трябва да бъде сменена веднага. Автомобилите с нископрофилни гуми са особено податливи на повреди в дупките. Уверете се, че гумите ви винаги са правилно надути, за да предотвратите тези проблеми.

Колела: Остъргването на джантите ви никога не изглежда добре, но дори и най-лошият удар на бордюра не може да повреди колело като дупка. Твърдите ъгли в дупките прилагат ударна сила върху колелата по начини, по които те не са били проектирани да се справят, което води до кривини, стружки или пукнатини. Свитото колело няма да се върти гладко и може да не е в състояние да образува херметично уплътнение с гума. Чиповете обикновено се забелязват лесно, тъй като изглеждат като парче, липсващо от джантата, където се среща с гумата. Пукнатините обаче могат да бъдат фини по обиколката на колелото или в една от спиците. Прахът от спирачките и пътната мръсотия могат да затруднят откриването на пукнатини, така че дайте на колелата си щателно почистване и проверка, за да проверите. Огънатите колела понякога могат да се поправят, но натрошени или напукани колела могат да се провалят катастрофално и трябва да бъдат сменени изцяло.

Окачване: Автомобилното окачване е проектирано да поема удари и да осигурява гладко возене, но има ограничение за това колко може да се справи. Внезапно, удряне на дупки може да доведе до различни проблеми с окачването, включително неправилно подреждане, счупени шарнирни връзки и повредени други компоненти. Окачването, огънато извън подравняването, обикновено може да бъде поставено на място от квалифициран механик, но докато не е фиксирано, можете да забележите, че воланът ви е извън центъра, колата ви се дърпа в една посока, управлението се чувства отпуснато, а гумите ви се износват неравномерно. Необичайни вибрации и звуци, скитащо кормило, лошо качество на возене или превозното средство, наклонено на една страна, могат да показват счупени щанги, шенкели носачи, които обикновено трябва да бъдат заменени направо. Правилно може да се диагностицира повредата на окачването, така че най-добре е опитен механик да огледа цялата система, ако забележите някой от тези симптоми.

Изгорели газове: Тъй като изпускателните тръби се движат по ходовата част на автомобила, те са перфектна цел за дупки, дебнещи по пътя. Дълбоките вдлъбнатини могат да накарат една кола да излезе отдолу и да изстърже ходовата част на тротоара, като потенциално може да откъсне дупка в изпускателните тръби, шумозаглушителя или каталитичния конвертор. Може да получите загуба на мощност или неприятни шумове, ако има дупка във вашата изпускателна система, но може би по-лошо е фактът, че колата ви ще изхвърля вредно замърсяване без проверка. Нещо повече, течащата тръба може да пусне изгорели газове в кабината, което представлява потенциално сериозна опасност за здравето.

Тяло: Най-общо казано, колкото по-ниска е колата до земята, толкова по-добре се справя, но е по-вероятно да бъдат повредени от дупки. В допълнение към проблемите, изброени по-горе, дупките могат да се остъргват срещу бронята с ниско окачване или страничните поли. Въпреки че този тип повреди обикновено са козметични и не засягат безопасността или производителността, все пак изглежда, че шофьорите, които се грижат за автомобила си, искат да избегнат. Ако карате нисък, спортен автомобил, използвайте рязкото му управление, за да маневрирате безопасно около дупките, които видите.

Добрата новина е, че повечето дупки не са достатъчно големи или дълбоки, за да представляват заплаха за вашата кола. При правилно надути гуми и подравнено окачване има вероятност той да минава точно през тях. Въпреки това, с промяната на сезоните и нарастващите дупки, трябва да сте нащрек и да ги избягвате възможно най-добре. Ако не го направите, рискувате скъпи ремонти и подмяна на авточасти.