Казанлък
 
Севт Ауто

Необходима ли е промивката на трансмисията на автомобила?

За дълголетието на автоматичната трансмисия е необходима промивка. Освен това подобрява икономията на гориво и спомага за валидиране на гаранциите.


Рутинната поддръжка е ключът към дълголетието за всяка машина. Това твърдение е особено важно за автомобили, камиони, които ежедневно се движат по магистралите и пътищата. Докато повечето от нас са доста добри в това, че сменихме моторното си масло, загряхме радиаторите и завъртяхме гумите, една рутинна услуга, която често се пренебрегва е промивката на трансмисията. Всъщност за много собственици на автомобили са често задавани въпроси дали е необходима промивка на трансмисията или просто добра идея.

скоростната кутия на всеки 50 000 до 70 000 км е от решаващо значение да се прави, особено ако карате кола с автоматична скоростна кутия.

Нека разгледаме топ 4 причини, поради които течността за автоматична трансмисия да се промива според препоръките наистина е необходима.

Как работи течността с автоматична трансмисия

Често има известно объркване как работи автоматичната трансмисия. Просто казано, автоматичната трансмисия е хидравлична система, която разчита на постоянен поток от нива на трансмисионната течност, за да захранва хидравлично налягане, за да работи. Трансмисионната течност е различна от моторното масло – тя е проектирана със специфичен вискозитет и комбинация от добавки, които спомагат за намаляване на разширяването при нагряване на флуида. Това поддържа трансмисионната течност на автомобила последователна, което му позволява да тече ефективно през всяка хидравлична линия вътре в трансмисията. С течение на времето и при продължителна употреба добавките ще започнат да се износват, което кара течността да се разрежда и да стане по-податлива на разширяване поради топлина. Мръсната течност за трансмисия трябва да бъде заменена с нова течност за идеални характеристики.

Защо е необходима промивка на трансмисия?

Когато вие или механик извършвате смяна на масло, това е доста прост процес. Те ще извадят пробката на масления съд, ще премахнат масления филтър и ще оставят старата течност да се оттича, докато спре да тече. Това обаче не премахва напълно цялото моторно масло. Вътре в блока на двигателя и главите на цилиндрите са серия галери, които запазват малка порция масло за смазване на движещи се части, докато новото масло не се разпространи през двигателя. Течността на автоматичната трансмисия се задържа вътре в хидравличните линии, така че тя трябва да бъде “промита” или изтласкана през тръбите, за да се оттича ефективно. Промивката за предаването също изтласква отломки и други малки частици, които се развиват от износените влакна на трансмисионния филтър.

Ето 4 причини, поради които този процес е толкова важен за тези с автоматични трансмисии:

Той удължава живота на предаването: Ако вътрешните хидравлични линии на трансмисията са задръстени, това може да доведе до повреда на вътрешните уплътнения, което създава вътрешни течове и може да доведе до пълна повреда в предаването. Почиствайки течността и филтрите заменяйте на всеки 50 000 до 70 000 км, вие значително намалявате потенциала на повреда и можете да удължите живота му.

Той подобрява плавното превключване: Когато трансмисионната течност е заменена и флуидът е чист, подобрява ефективния поток на трансмисионната течност в цялата система. Крайният резултат е, че трансмисията ще се движи по-плавно.

От жизненоважно значение е да се защитят гаранциите: Повечето нови автомобили, камиони се предлагат с гаранция – което защитава двигателя, трансмисията и компонентите на задвижващата система. Ако обаче тези системи не се поддържат според препоръките, това може да анулира най-разширените гаранции и да ви струва значителна сума пари, ако трябва да ги замените.

Той може да подобри икономията на гориво: Предавката с плавно изместване също е от решаващо значение за ефективната работа на вашия двигател. Ако трансмисията работи не в оптимален режим, отколкото е настроен двигателят, той може и често да изгори повече гориво вътре в двигателя, отколкото трябва. Промяната на течността на трансмисията може да допринесе за оптимален пробег на гориво.

В информацията по-горе ще забележите, че не сме споменали промивки за предаване за CVT или ръчни предавания. Тези устройства работят по различен начин и имат свои собствени препоръчителни интервали на обслужване. Най-добрият начин да изясните какво би трябвало да направите за вашия автомобил е да се свържете с професионален механик, автокъща или да разгледате ръководството на собственика си за график за поддръжка на сервиза за предаването. Това ще ви каже кога се препоръчват всички препоръчани услуги, за да поддържате автомобила си здрав и да защитавате тези гаранции.