Казанлък
 
Севт Ауто

Симптоми на повредени запалителни свещи

Честите признаци на неизправни запалителни свещи включват бавно ускорение, загуба на мощност, лоша икономия на гориво, прекъсвания на двигателя и трудности при стартиране на автомобила.

Hi
Без искра не би имало начин горивото да се запали в горивната камера. Свещите са от години критичен компонент на двигателя с вътрешно горене. Запалителните свещи са проектирани да предават електрически сигнал, изпратен от запалителната бобина в предварително определено време, за да създадат искра, която възпламенява сместа въздух-гориво вътре в горивната камера. Всяко превозно средство изисква определен тип запалителна свещ, изработена от специфични материали и с определена празнина, поставена от механик по време на монтажа. Добрите запалителни свещи ще изгарят горивото ефективно, докато лошите или повредените запалителни свещи могат да причинят въобще да не се стартира двигателят.

Запалителните свещи са подобни на моторното масло, горивните филтри и въздушните филтри, тъй като се нуждаят от рутинно обслужване и поддръжка, за да поддържате двигателя си силен. Повечето превозни средства, продавани в Съединените щати, изискват техните свещи да се сменят на всеки 30 000 до 50 000 мили. Някои по-нови автомобили, камиони и джипове обаче имат усъвършенствани системи за запалване, които очевидно правят ненужното замяна на свещи. Независимо от каквито и да било гаранции или претенции, направени от производител на превозно средство, все още има ситуации, в които свещта се износва или показва признаци на повреда.

По-долу са изброени 6 често срещани симптома на износени запалителни свещи или запалителни свещи, които са се объркали и трябва да бъдат заменени от ASE сертифициран механик възможно най-скоро.

  1. Бавно ускорение Най-честата причина за лошо ускорение при повечето автомобили е проблем в системата за запалване. Днешните съвременни двигатели имат множество сензори, които казват на бордовия компютър и системата за запалване кога да изпращат електрически импулси за запалване на свещта, така че проблемът може да е с дефектен сензор. Въпреки това, понякога проблемът е толкова прост, колкото износена свещ. Запалителната свещ е съставена от материали, които работят заедно, за да произведат искра, достатъчно гореща, за да възпламени сместа въздух-гориво. Когато тези материали се износват, ефективността на запалителната свещ се намалява, което може значително да намали ускорението на автомобила. Ако забележите, че колата ви работи бавно или не ускорява толкова бързо, колкото преди, може да се дължи на неизправна свещ, която трябва да бъде сменена. Трябва обаче да се свържете с механик, за да проверите този проблем, тъй като той може да бъде причинен от множество други фактори, включително лоши горивни филтри, замърсен или запушен инжектор за гориво или проблеми с кислородните сензори.
  2. Лоша икономия на гориво Напълно функциониращата свещ помага да се изгори ефективно горивото в цикъла на горене. Когато това се случи, колата ви може да постигне по-добра от средната икономия на гориво. Когато свеща не работи оптимално, често това е, защото празнината между електродите на свещта е или твърде малка, или прекалено голяма . Всъщност много механици ще извадят свещи, ще ги разгледат и ще коригират празнината към фабричните настройки, вместо да заменят свещта изцяло. Ако вашето превозно средство има увеличен разход на гориво, това много добре може да се отдаде на износена свещ.
  3. Ако двигателят гасне или прекъсва, това обикновено се дължи на проблем в запалителната система. В съвременните автомобили обикновено това се дължи на неизправност на сензора. Това обаче може да бъде причинено от проводник на запалителна свещ или върхът на запалителната свещ, който се свързва с проводника, да се повреди. Ако на двигателя продължава да не работи, емисиите на отработени газове ще се увеличат, мощността на двигателя ще намалее и икономията на гориво ще намалее.
  4. Може да забележите, че двигателят се колебае, докато ускорява. В този случай двигателят не реагира правилно на водача. Може внезапно да подскочи, след което да се забави. Двигателят засмуква повече въздух, отколкото би трябвало да бъде в процеса на изгаряне, което води до забавяне на подаването на мощност. Комбинираното колебание и скок може да означава проблем с свещ.
  5. Неравномерен празен ход Лоша запалителна свещ може да накара двигателя ви да звучи грубо, докато работи на празен ход. Обхватът на превозното средство, трептящ звук също ще накара автомобила ви да вибрира. Той може да показва проблем с запалителната свещ, при който цилиндърът изпада само в режим на празен ход.
  6. Трудно се стартира Ако имате проблеми със стартирането на автомобила си, това може да е знак, че свещите ви са износени. Както беше отбелязано по-горе, системата за запалване на двигателя се състои от множество отделни компоненти, които трябва да работят съгласувано, за да функционират правилно. При първите признаци на проблеми със стартирането на вашия автомобил, камион или всъдеход е добре да се свържете със сертифициран механик, за да разгледате причината. Независимо какъв е проблемът, може да се нуждаете от нови запалителни свещи, когато вашите в крайна сметка се износят. Ако сте активни по отношение на поддръжката на запалителната свещ, можете да удължите живота на вашия двигател със стотици хиляди километри.