Казанлък
 
Севт Ауто

Как да разберете кога трябва да се смени маслото на скоростната кутия?


Маслото или флуидът за трансмисия са жизненоважна част от работата на вашия автомобил, тъй като смазват различните компоненти и вътрешни повърхности на предавателната система, за да се предотврати износването във времето. Въпреки че рядко се налага да сменяте трансмисионна течност, различна от всеки 50 000 км или всяка година, като превантивна мярка, има случаи, при които може да ви е необходима промивка на течността по-често. Незабавно се консултирайте с механик, ако забележите някой от следните симптоми във вашия автомобил, които могат да покажат, че е време за смяна на трансмисионната течност:

Шлайфане или скърцане при превключване: Тези шумове не са само досадни, но са индикация за по-сериозен проблем под капака. Ако чуете смилане или скърцане, спрете възможно най-бързо и проверете нивото на маслото или течността на трансмисията, докато двигателят все още работи. Когато го направите, обърнете внимание и на цвета на течността. Ако е нещо различно от яркочервено, може да ви е необходима смяна на трансмисионната течност.

Превключването е трудно: Независимо дали управлявате превозно средство с автоматична или ръчна скоростна кутия, тя все още сменя предавките. Ако имате автоматик, може да забележите, че той се измества „по-трудно“ или в странни моменти, които изглеждат рано или късно от обикновено. С ръчните трансмисии може да бъде трудно да се премести в положение.

Неописуемо пренапрежение: Понякога, когато се нуждаете от смяна на масло за трансмисия поради мръсна течност, вашето превозно средство може да се пренасочи напред или назад, сякаш сте натиснали газта или спирачката без видима причина. Това се дължи на замърсители в течността, предотвратяващи постоянен поток през преносната система.

Изплъзване на зъбни колела: Когато преносната течност или маслото се прекъснат от песъчинки и мръсотия в системата, тя пречи на нивата на налягане, които поддържат предавките на място. Това може да накара трансмисията ви да се изплъзва периодично без предаване.

Забавяне на движението след смяна: Понякога замърсената течност за трансмисия може да доведе до забавяне на движението на вашия автомобил или камион след смяна на предавките, което също е свързано с прекъсване на потока на течността. Това забавяне може да бъде само за момент или няколко секунди, а по-дългите забавяния вероятно показват по-голямо замърсяване на трансмисионното масло.

Ако сте изпитвали някой от тези проблеми по време на шофиране, има смисъл вашата предавателна система да се провери старателно. Въпреки че просто получаването на смяна на трансмисионната течност, особено ако цветът на трансмисионното масло е нещо различно от яркочервено или има изгорена миризма, може да реши неволите ви, има голям шанс нещо друго да е погрешно и проблемът с течността е просто симптом на по-голям проблем. Ако няма друга причина освен спокойствието, помислете да се обадите на някой от нашите опитни механици за консултация, което може да ви спести значителна сума пари и степен на главоболие по пътя.