Казанлък
 
Севт Ауто

Как мога да разбера дали съединителя приплъзва?


За някои шофьори смяната на ръчна скоростна кутия е второ естество. Други предпочитат да разчитат на автоматични трансмисии. Шофьорите на автоматични превозни средства не трябва да се притесняват от развитието на лоши навици при превключване, които могат да причинят проблеми със съединителя. Въпреки това, лош съединител може да бъде резултат от лоши навици в хълмисти или силно претоварени райони. Така че, ако смятате, че съединителят ви се изплъзва, как можете да сте сигурни? Внимавайте за следното:

Колата се колебае преди да ускори: Това означава, че съединителят вероятно не доставя достатъчно усилване на задвижващите колела чрез трансмисията. Освен това може да откриете, че ако дърпате товар, нямате точно необходимата мощност. Това колебание може да е знак за хлъзгащ се съединител.

Мирис на изгоряло: Ако мислите, че ухаете на нещо горящо под капака, това може да е изтичащо масло или повредено окабеляване. Или може да означава, че имате лош съединител.

Съединителят се изключва твърде бързо: Ако натиснете педала на съединителя и не е необходимо много да го изключите, вероятно той се подхлъзва.

Оборотите са твърде високи: Често можете да диагностицирате проблеми със съединителя в ръчна скоростна кутия, като натиснете газ на пътя. Вижте дали вашият двигател се нуждае от повече обороти, отколкото обикновено, за да достигне определена скорост. Това е още една индикация, че съединителят ви трябва да бъде сменен. Можете да го проверите и на паркинг. Спрете превозното средство, но оставете двигателя да работи и след това поставете колата на втора или трета предавка. Пуснете съединителя. Ако колата не спира, оборотите се покачват и автомобилът остава на мястото си, имате преплъзващ се съединител.

Това са четири от най-често срещаните признаци на прирлъзгващ се съединител. Квалифициран механик може да потвърди дали това е проблемът и след това да предприеме стъпки за отстраняването му.