Казанлък
 
Севт Ауто

Как да сваляте затъмнението на прозореца


Има няколко причини да имате тонирани стъкла на превозни средства, включително допълнителна защита от UV лъчи, степен на поверителност и козметична привлекателност. С течение на времето обаче елементите и общото износване могат да вземат данък върху нюанса. Повредите на нюанси от прозорците могат да се проявят като балончета, драскотини или лющене по краищата, което е не само непривлекателно, но намалява неговата ефективност като UV защитен агент и защита на личния живот. Екстремните температури – горещи или студени – могат да инициират отделянето на нюансовия филм от стъклото на прозореца. След като раздялата започне, очевидна чрез мехурчета или лющане, тя бързо се влошава.

Въпреки че може да се изкушите просто да отлепите повредения нюанс на прозорците на автомобила си, лепкавите остатъци, оставени след себе си, могат да отнемат часове, за да изстържете. Отстраняването на фолиото на прозореца на колата е далеч не толкова интензивна работа, отколкото поставянето. Има няколко ефективни метода “Направи си сам” за премахването им от прозореца. Опитайте един от тези пет доказани метода, които използват лесно достъпни материали и ограничени ноу-хау.

Метод 1: Сапун и остъргване


За да премахнете малки участъци от филм за оцветяване на прозореца, е ефективен простият метод за сапуниране и изстъргване. Повечето хора разполагат с необходимите материали и инструменти под ръка, а това не изисква много финес, за да бъде ефективно. Това обаче отнема много време и изморява физически, така че другите методи са по-добър избор за по-големи прозорци, като например вашето предно стъкло или задно стъкло.

Стъпка 1: Използвайте нож за повдигане на ъгъла. С помощта на бръснач или нож направете разрез в ъгъл на филма. Това ще създаде раздел, който можете да извадите от прозореца.

Стъпка 2: Хванете и обелете. Хванете здраво свободния ъгъл на филма и го отлепете от прозореца. В случай, че не се отлепи от едно парче, повторете процеса на повдигане и отлепяне върху останалия филм, докато повечето или всички оттенъци не се отлепят.

Стъпка 3: Създайте сапунена смес. Пригответе смес от сапунена вода в бутилка с пулверизатор, като използвате мек почистващ препарат като сапун за чиния и топла вода. Няма определена част, която е необходима; сапунената смес е еквивалентна на количеството, което бихте използвали за миене на съдове.

Стъпка 4: Напръскайте щедро сапунената смес върху остатъците от лепилото, оставени там, където сте обелили тонирания филм.

Стъпка 5: Изстържете лепилото. Внимателно изстържете лепилото от стъклото с нож за бръснач, като внимавате да не се порежете. Докато сапунената вода изсъхва, напръскайте повече, за да поддържате работната си зона влажна.

Стъпка 6: Почистете прозореца. Почистете прозореца с препарат за почистване на стъкло и хартиени кърпи, след като сте отстранили цялото лепило.

Метод 2: Сапун и вестник


Този метод е много подобен на метода за сапуниране и изстъргване. Това също е добър начин да рециклирате стари вестници, които може да лежат наоколо и не се нуждаят от определени умения, за да се справят добре.

Стъпка 1: Създайте сапунена смес. Пригответе смес от сапун за чиния и топла вода в кофа или купа. Ще го искате малко по-сапунено, отколкото бихте използвали за миене на съдове, но няма точни пропорции, които да постигнете.

Стъпка 2: Нанесете сместа върху прозореца и покрийте с вестник. Нанесете щедро сапунена вода на вашия прозорец с повреден нюанс и го покрийте с вестник. Оставете го да седи по този начин за около един час, като напоявате външната страна на вестника с повече сапунена вода, когато започне да изсъхва (приблизително на всеки 20 минути).

Стъпка 3: Използвайки бръснача или ножа, отлепете вестника и най-горния слой от нюанс на дълги ивици, както е в стъпка 1 от метод 1.

Стъпка 4: Разтрийте оставащия нюанс. Разтрийте останалия слой нюанс с острието или ножа си по същия начин като лента. Тя трябва да се отлепи лесно. Ако обаче нюансът е упорит, просто повторете процеса отначало.

Метод 3: Амоняк и слънце


Ако слънцето грее, помислете дали да не използвате амоняк като средство за премахване на повреден нюанс на прозореца. Амонякът срещу филма и затворен в среда, нагрята от слънцето, ще омекоти лепилото за лесно отстраняване.

Стъпка 1: Пригответе сапунена смес. Пригответе смес от сапун за чинии и топла вода в бутилка със спрей, както бихте направили в предишния метод. След това изрежете няколко парчета пластмасови торби за боклук, достатъчно големи, за да покриете както вътрешната, така и външната страна на засегнатия ви прозорец.

Стъпка 2: От външната страна на прозореца напръскайте сапунената смес, след което нанесете парче найлон отгоре. Сапунената смес помага да се поддържа на място.

Стъпка 3: Напръскайте амоняка върху вътрешността на прозореца и покрийте. От вътрешната страна на прозореца разпръсквайте амоняка щедро с отворени врати на вашия автомобил за вентилация на токсичните изпарения. Може да искате вътрешността на колата ви да бъде покрита и защитена с брезент. След това нанесете другото парче найлон върху амоняка, както сте направили върху сапунената смес върху външната част на прозореца.

Стъпка 4: Оставете ги да седят на слънце поне един час. Черната пластмаса улавя топлината, за да разхлаби лепилото, което държи оттенъка на място. Извадете пластмасовите парчета.

Стъпка 5: Отлепете оттенъка. Направете ъгъл на фолиото с нокът, бръснач или нож и просто отлепете тонираното фолио.

Стъпка 6: Почистете останалото лепило и изсушете. Почистете останалото лепило с амоняк и фина стоманена вата, след това избършете всички парчета отпадъци с хартиени кърпи.

Метод 4: Сешоар


Загряването на повреденото фолио на прозореца за лесно отстраняване е друг метод, който струва почти нищо и използва материали, които вероятно имате под ръка. Можете да изпълнявате тази задача с термо пистолет, но повече хора са склонни да имат сешоар.

Стъпка 1: Използвайте сешоар, за да нагреете фолиото на прозореца. Когато сешоарът работи, дръжте го на около два сантиметра от единия ъгъл на нюанса на прозореца, който желаете да премахнете, докато не можете да го изправите с нокът или с бръснач или нож, обикновено около 30 секунди.

Стъпка 2: Бавно отлепете нюанса, докато духате сешоара, като държите сешоара на същото разстояние, насочете въздушния поток, където фолиото не се отлепя. Бавно продължете да отлепвате филма.

Стъпка 3: Разтрийте останалото лепило. Разтрийте плътно останалото лепило с чиста кърпа. Ако има някакви затруднения при отстраняването му, можете отново да нагреете лепилото със сешоар, след това той ще изтрие по-лесно и ще се залепи за кърпата.

Стъпка 4: Почистете прозореца си. Почистете прозореца си с препарат за почистване на стъкло и хартиени кърпи, както при предишните методи.

Въпреки че е възможно да премахнете оцветяване на прозореца с някой от тези методи, можете да се обърнете към помощта на професионалист. Цената на професионалното премахване на фолиото варира в широки граници в зависимост от размера и може да ви спести много време.