Казанлък
 
Севт Ауто

Как работи функцията за безопасно затваряне на прозорците?


Затварянето на прозореца е толкова лесно, колкото натискането или издърпването на превключвателя на прозореца, докато прозорецът ви стигне до върха. Отнема само няколко секунди, за да затворите прозореца, но тези няколко секунди отдалечават концентрацията на водача от пътя. Става все по-често за електрическите прозорци да имат експресна функция, така че водачът да може да натисне бутона на прозореца за захранване, а останалата част от процеса е автоматична.

Опасността от експресната функция на електрическия прозорец е, ако има препятствие, което пречи на прозореца да се затвори докрай. Може да причини щети, независимо дали това препятствие е:

Детска ръка, глава или играчка
Парче мръсотия или камък, забит в пистата на прозореца
Когато прозорецът стигне до горе, той може да причини телесна повреда или прозорецът да се счупи, ако препятствието е твърдо. За да добавят предпазно устройство към експресната функция, производителите на автомобили използват устройство против прищипване. Двигателят на прозореца има сензор за налягане, който разпознава движението на двигателя на прозореца, когато стъклото е спряло да се движи, дори и на мига. Ако това се случи, прозорецът обръща посоката и се придвижва надолу.

Функцията се управлява от малък модул, който сега често се интегрира в прозореца за захранване на вратата на водача. Ако автомобилът изгуби батерията си или електрическите прозорци изискват ремонт, прозорците на захранването няма да знаят горните и долните си граници. Двигателят на прозореца ще трябва да бъде преквалифициран, за да може да научи границите на движение на прозореца.