Казанлък
 
Севт Ауто

3 причини, колата ви да мирише на развалени яйца

Сяра или на развалени яйца мирише показва излишък от странични продукти, останали от неуспешно горене. Премахването на миризмата изисква подмяна на част.

Никой не харесва продължителното присъствие на неприятна или особено силна миризма. Когато шофирате, мирисът на силен аромат като този на сяра – или „гнили яйца“ – често е индикатор за сериозен проблем.

Миризмата идва от малкото количество сероводород или сяра в горивото. Сероводородът обикновено се превръща в серен диоксид без мирис. Когато обаче нещо се счупи в горивната или изпускателната система на автомобила, това може да попречи на този процес и да създаде миризма.

Страничните продукти и отлаганията, причиняващи миризмата, са останали от непълно изгаряне на бензин и могат да бъдат проследени до множество повреди в системата. Ако миризмата се появи само за кратко след използване на двигателя при високи обороти, няма сериозен проблем, който да се тревожи. Необходимо е обаче да се изследва застояла миризма на сяра. По-долу са изброени 3 причини, поради които колата ви мирише на сяра.

  1. Счупен каталитичен преобразувател Най-вероятният виновник за гнила миризма на яйца, каталитичният конвертор е част от системата за емисии на автомобила. Когато бензинът достигне каталитичния преобразувател, преобразувателят преобразува следите от сероводород в серен диоксид без мирис. Той е предназначен за намаляване на вредните емисии чрез „превръщане“ на отработените газове, като сероводород, в безобидни газове. Счупен или задръстен каталитичен преобразувател не може правилно да обработва сярните газове и ще накара колата ви да мирише на гнили яйца. Ако вашият каталитичен преобразувател е причината за миризмата, имате нужда от нов каталитичен конвертор. Ако вашият преобразувател е инспектиран и не показва признаци на физическа повреда, друг компонент на превозното средство е причинил повредата му и се нуждае от ремонт.
  2. Неизправен датчик за налягане на горивото или износен горивен филтър Сензорът за налягане на горивото регулира използването на гориво в превозно средство. Ако регулаторът на налягането на горивото се повреди, той блокира каталитичния преобразувател с твърде много масло. Твърде много масло пречи на преобразувателя да обработва всички странични продукти от отработените газове, които след това излизат от превозното средство през изпускателната тръба и произвеждат гнилата миризма на яйца. Прекомерното количество странични продукти също може да се натрупа в каталитичния конвертор и да доведе до прегряване, което също допринася за миризмата. В този случай проблемът с регулатора на налягането на горивото може да бъде отстранен чрез подмяна на регулатора или горивния филтър. Износеният горивен филтър води до същите проблеми, причинени от лош сензор за налягане на горивото – прилив на серни отлагания, изгорени в каталитичния конвертор.
  3. Стара течност за предаване Ако сте пропуснали твърде много промивки на предаването, течността може да започне да изтича в други системи и да освободи гнил мирис. Обикновено само случаят с ръчни автомобили, смяната на трансмисионната течност, предложена от производителя на вашия автомобил, често може да реши проблема. Всякакви течове, които се появят, също ще трябва да бъдат адресирани. Премахване на миризмата на гнило яйце Най-добрият начин да премахнете миризмата на гнили яйца от колата си е да замените дефектната част, предизвикваща миризмата. Това може да бъде каталитичен преобразувател, регулатор на налягането на горивото, горивен филтър или дори стара течност за предаване. След като съответната част бъде заменена, миризмата трябва да изчезне. Важно е да забележите всички неприятни или лоши миризми около вашето превозно средство. В допълнение към серните миризми, пишеци или парещите миризми могат да показват сериозни проблеми като прегряване на двигателя, изтичане на течност или износени спирачни накладки. Винаги търсете съветите на експерт механик, когато става въпрос за диагностика и ремонт на компоненти на автомобила.