Казанлък
 
Севт Ауто

722.9 7G Tronic Автоматична Скоростна Кутия – Дефекти

The 722.9 автоматична скоростна кутия, направена от Mercedes-Benz е електронно контролирана трансмисия, която има седем предна предавка и две задни предавки. Тази статия предлага преглед на 722.9 автоматична трансмисия, както и общи проблеми, съвети за отстраняване на неизправности и често задавани въпроси.
Предимства на Mercedes 7G Автоматична скоростна кутияОтиди най-отгореИма няколко предимства като 7 предавки. Ето списък на обезщетения от Mercedes-Benz 7-Speed ​​трансмисия над предишното поколение предаването на 5-Speed ​​(722.6).
Smoother преместване и комфорт на водачаПо-бързи upshifts / ниски предавкиПо-добри времена за ускорение, дължащи се на по-добър контрол на смяна на предавките и наличните предавателни числа.Подобрена икономия на гориво.По-добро съвпадение на обороти на двигателя и скоростта на автомобила.Контролният блок предаване в предаването на 7G Tronic следи вашия стил на шофиране и се адаптира точки за предаване на смени, основаващи се на начина, по който управлява. Например, ако сте агресивен шофьор може да забележите, че предаването ще остане в съоръжение вече да позволи на двигателя да достигне по-високи чрез RPM.

Автоматичната скоростна кутия 7-Speed ​​Mercedes-Benz е известен като:
722.9xx Автоматична скоростна кутияNAG 2 (Нова автоматична скоростна кутия 2)7G-Tronic (7G Tronic Plus от 2010 г.)Една от основните разлики между 722,6 5-степенна и 722.9 7-степенна трансмисии е, че в 7G Tronic модул за управление на предаването (TCU) е интегрирана във вътрешността на предаването. Условия за ползване е монтиран в горната част на тялото на клапана. Докато в предишната автоматична трансмисия, Условия за ползване се поставят извън предаването. С инсталирането на Условия за ползване на върха на тялото на вентила Mercedes успя да намали дължината на проводниците между тялото на вентила и Условия за ползване.
местоположение на TCU на 722.9xx трансмисия 7 скоростиМестоположение на Условия за ползване монтиран на проводник плоча на върха на тялото на клапана. Mercedes-Benz 7G 722.9 кутия 
Както и при предаването на 5-степенна, на 7G Tronic има смисъла на S / режим C:
S – Спорт – Car Започва в 1-ва предавкаC- Comfort – Започва в Second Gear
Това е списък на често срещани проблеми с предаването 722.9xx на 7-степенна:Скоростна кутия не превключва предавките или работят правилно, докато не загрее.Забавени или непредвидено преместване на зъбни колела. Обновяването на TCU софтуера и нулиране на точките за предаване на смени може да се реши този проблем. Вие ще трябва или дилъра или ремонт магазин автомобил, който има Mercedes Star диагностика C3 или C4 скенер.Предаването се изплъзва между 1-во и 2-ро съоръжение. Веднага след като това се установява чрез Условия за ползване, предаване отива в накуцване режим. Изключване и след това изключва двигателя, може временно да се върне на предаването към нормална работа.Диригент плоча дефектен. Замяна изисква която може да струва между $ 2000- $ 3000. Първото поколение на 722.9 може да изисква подмяна на тялото на клапана, както добре.Ускоряване от стоп светлина може да причини колата да се заби в 2-ра предавка, накуцване режим.Застанал вода в контакт с корпуса може да доведе до увреждане на корпуса на скоростната кутия, ако се оставят в контакт в продължение на няколко седмици.Hard изместване проблеми trasnmission.Дефектна тялото клапа или плаката проводник обикновено са причина за тези проблеми.

Мерцедес Бенц кодове за грешки

Използвайте напреднал OBD-II код четец за четене и изтриване на CEL двигател, трансмисия, ETS, ABS, Airbag и други системи.

Най-често срещаните кодове за грешки на 7 степенна автоматична скоростна кутия, са изброени по-долу.

P0717 Input Turbine Speed ​​Sensor Circuit No Signal

P0718 Input / Turbine Speed ​​Sensor Circuit Intermittent

System P0700 Transmission Control TCS Неизправност

P0748 Налягане Control Solenoid “А” Електротехника

P0778 Налягане Control Solenoid “Б” Електротехника

P0798 Налягане Control Solenoid “С” Електротехника

P2716 Налягане Control Solenoid “D” Електротехника

P2725 Налягане Control Solenoid (E)

P2734 Налягане Control Solenoid “F” Електротехника

P2810 P2759

P0717 Input / Turbine Speed ​​Sensor A Circuit No Signal

U0101 – няма комуникация с TCM

Този проблем обикновено се фиксира чрез замяна на проводник плоча или тялото на клапана, което зависи от версията VGS. Ако е инсталиран нов TCU, тя ще изисква програмиране за да съответства на VIN на превозното средство.

Свързани недостатъчност кодове

Error Code 0717 – Сигналът от компонент Y3 / 8N1 (сензор за оборотите на турбината (VGS)) не е на разположение.

Код за грешка 0718 – компонент Y3 / 8N1 (датчика на оборотите на турбината (VGS)) е дефектен.

Код за грешка 2767 – Сигналът от компонент Y3 / 8n2 (сензор Вътрешен скорост (VGS)) не е на разположение.

Код за грешка 2768 – компонент Y3 / 8n2 (сензор Вътрешен скорост (VGS)) е дефектен.

Как да се диагностицира 7G Tronic Проблеми

Проверете трансмисионното масло Level

722.9 7G Предаването на не разполага с щеката. Тя не разполага с тест-лентички тръба или поради това, че няма да бъде в състояние да използват Mercedes 722.6 кутия Fluid тест-лентички инструмента.

Проверка на течността изисква да повдигне колата и премахване на пробката от предаването. Трябва да има специален инструмент за запълване на Mercedes-Benz 722.9 предаването. Коли трябва да бъде на ниво по време на тази процедура. течност за предаване трябва да бъде по-специално температура по време на тази процедура.

Новата трансмисия 7G Tronic Plus има нови изисквания за течността на автоматичната скоростна кутия. Вие трябва да се уверите, че ако промените течност предаване, който използвате одобрените мерцедеса 722.9xx пренос на течности

Limp Mode

Винаги, когато има проблем с предаване или някои сензори, които изпращат данни Условия за ползване, предаването на 7G Matic отива в накуцване режим. По време на LIMP операция HOME MODE предаването засяда на втора предавка и след това отказва да се промени предавките. На втора предавка може да достигне скорост до 30 мили в час, така че можете да вземете колата, за да си механик.

Ако вашият MB е заседнал на втора предавка (накуцване режим) не се паникьосвайте. Тя може да бъде нещо толкова просто течност толкова ниска предавка. Тя дори може да бъде нещо, което не са пряко свързани с предаването като дефектен ABS сензор, спирачни светлини или дори сензор за ъгъла на завиване. Автоматичната скоростна кутия на вашия Mercedes Benz е електронно контролирана трансмисия и зависи от приноса на няколко сензори, за да работи правилно. Често всичко, което трябва да направите е да прочетете кодове за неизправности с adiagnostic скенер, за да се намери причината на вашето предаване затъване в предавка.

Задни кодове за грешки

SRS предупреждение lightIf светлината на проверка на двигателя е включено, се използва диагностичен скенер за извличане на кодовете за неизправност. Всеки от продажната диагностични скенери най-добрите на Amazon ще бъде в състояние да извлече кодовете OBD2 от всеки Mercedes след 1996 г. Можете да включите скенера в порта за OBD-II се намира под таблото от страната на шофьора. Виж точно над педала на спирачката. След като се свържете пресата на скенера бутона READ и след една-две минути си трябва да има проблеми с код като P0715 или P0700.

За тези, които биха искали да се извърши по-задълбочен предаване отстраняване на проблеми, ще трябва напреднал диагностичен скенер. А OBD II / CAN Scanner, че може да чете кутия Contol Unit (TCU) кодове за грешки. Скенерите, споменати по-горе може да чете само кодове от Звеното за управление на двигателя (ECU), които ще имат общи кодове като P0700, P0715 и т.н. Има много малко скенери, продавани онлайн, които ще ви позволи да прочетете кодове от Условия за ползване на Mercedes- Benz: iCarsoft MB IIworks много добре за извличане на кодовете за грешки, но работи само на Mercedes-Benz. The Autel DS708 е професионален скенер, който ще бъде в състояние да извлече кодове за неизправности, не само от тези Условия за ползване, но почти всяка система за вашите MB. Не само това, но той може да изпълнява програмиране и тестване на сензори, подобни на Mercedes Star диагностика C3 или C4. Единственият недостатък е, че Autel DS708 скенер е малко по-скъпо, но за светлата страна това може да е последният скенера, че някога ще се купуват.

Диригент Plate / Valve Body

vgs1-vgs2-vgs3-как-да-Идентифициране някои случаи, може да се наложи да промените проводник плоча или тялото на клапана. В зависимост от VGS версия (1, 2 или 3), може да се наложи да замени както тялото на клапана и плаката проводник. Ако имате VGS1 ще трябва да замени както плочата диригент и тялото на клапана в същото време. Ако имате VGS 2 или 3 може да се замени само с диригент плоча и съхранява оригинала на тялото на клапана. Ако съществуващата единица не може да бъде поправена новата Условия за ползване ще изисква SCN & CVN кодиране и могат да бъдат извършвани само от дилъра или от оторизиран сервиз.

Каква е разликата между Mercedes 7G Tronics vs. 7G Tronic Plus?

Най-7G Tronic Plus е наследник на предаването на 7G Tronic. Той е трябвало да помогне за подобряване на икономията на гориво и да се осигури по-гладко превключване. Тя осигурява нула приплъзване при заключване на съединителя на преобразувател на въртящия момент. Нов течност предаване е разработен за 7G Tronic Plus. 1

Най-7G Tronic Plus е в състояние да работи с Mercedes-Benz модели, оборудвани с Start-Stop двигатели. 7G Tronic не е в състояние да поддържа тази функция.

7G Tronic Plus осигурява по-добра и по-бърза реакция от позицията на педала на газта и движение.

7G Tronic Plus изисква нова течност предаване, вижте тук.

Кои Mercedes-Benz модели бяха първите, които имат предаването на 7-Speed?

Предаването на 7-Speed ​​е наличен в няколко модела на Mercedes-Benz най-рано през 2004 г. 7G транс е на разположение в следните шасито.

M-Class W164 2005

R-Class W251 2005

SLK-класа R171 2004

G-Class X164 2006

CLS 550 2005

E-Class E350 2004

Той също заменя предаване, 5-степенна на 722.6 в 4MATIC моделите от 2007.

Shift от тел

Мерцедес Бенц скоростния лост работник няма да се движат stuckThe предишното поколение MB имаше прът, че всеки път, когато се премества лоста на скоростите на пръчката променена предавките от P към R, N, D. Въпреки че все още е случаят в някои модели MB не се изненадвайте не намерите изместване прът в по-новите автомобили на Mercedes-Benz. Това е така, защото някои модели като W251 и x164 се контролират от тел, а не от промяна прът. При преместване на скоростния лост не е пръчка, която се движи. Вместо това, сензор намира модула работник открива предавка, която сте избрали.

722.9 Пропускане на предавки

Знаете ли, че по време на downshifting на 722.9 предаванията да пропуснете предавки, така че да могат да се сравняват оборотите на двигателя с скоростта на превозното средство. Това е от нормална работа. Например, предаването може да превключването от 7-ми до 3-та предавка, ако са крейсерска по магистралата и изведнъж ти се забави драстично.

Предавателни отношения на 722.9

Gear 1 2 3 4 5 6 7 R-1 R-2 Final

7G TRONIC заявление 4,377 2,859 1,921 1,368 1,00 .82 .728 -3,416 -2,231 специфична

Mercedes-Benz модели, при които се използва 722.9 предаване 7-степенна.

първоначално Предаването на 7G NAG2 е инсталирана на много модели, които са имали предаването M272 и M273. По-късно е инсталиран във всички модели, включително 4matics, дизел, и задните модели задвижващи колела. През 2014 г. 9-степенна автоматична трансмисия заменя на 722.9.

Ето списък на моделите, където ще намерите предаването 7G.

C-Class (модел 203/204/205)

CL-Class (модел 215/216)

CLK-класа (тип 209)

CLS-класа (тип 218/219)

E-клас (тип 207/211/212)

G-клас (тип 463)

GL-Class (модел 166)

GLE-Class (Typ166)

M / ML-Class (модел 164/166)

R-клас (тип 251)

S-Class (Модел 220/221/222)

SL-Class (модел 230/231)

SLK-Class (модел 171/172)

Sprinter (тип 906)

The 722.9 автоматична скоростна кутия, направена от Mercedes-Benz е електронно контролирана трансмисия, която има седем предна предавка и две задни предавки. Тази статия предлага преглед на 722.9 автоматична трансмисия, както и общи проблеми, съвети за отстраняване на неизправности и често задавани въпроси.
Предимства на Mercedes 7G Автоматична скоростна кутияОтиди най-отгореИма няколко предимства като 7 предавки. Ето списък на обезщетения от Mercedes-Benz 7-Speed ​​трансмисия над предишното поколение предаването на 5-Speed ​​(722.6).
Smoother преместване и комфорт на водачаПо-бързи upshifts / ниски предавкиПо-добри времена за ускорение, дължащи се на по-добър контрол на смяна на предавките и наличните предавателни числа.Подобрена икономия на гориво.По-добро съвпадение на обороти на двигателя и скоростта на автомобила.Контролният блок предаване в предаването на 7G Tronic следи вашия стил на шофиране и се адаптира точки за предаване на смени, основаващи се на начина, по който управлява. Например, ако сте агресивен шофьор може да забележите, че предаването ще остане в съоръжение вече да позволи на двигателя да достигне по-високи чрез RPM.

Автоматичната скоростна кутия 7-Speed Mercedes-Benz е известен като:
722.9xx Автоматична скоростна кутияNAG 2 (Нова автоматична скоростна кутия 2)7G-Tronic (7G Tronic Plus от 2010 г.)Една от основните разлики между 722,6 5-степенна и 722.9 7-степенна трансмисии е, че в 7G Tronic модул за управление на предаването (TCU) е интегрирана във вътрешността на предаването. Условия за ползване е монтиран в горната част на тялото на клапана. Докато в предишната автоматична трансмисия, Условия за ползване се поставят извън предаването. С инсталирането на Условия за ползване на върха на тялото на вентила Mercedes успя да намали дължината на проводниците между тялото на вентила и Условия за ползване.
местоположение на TCU на 722.9xx трансмисия 7 скоростиМестоположение на Условия за ползване монтиран на проводник плоча на върха на тялото на клапана. Mercedes-Benz 7G 722.9 кутия 
Както и при предаването на 5-степенна, на 7G Tronic има смисъла на S / режим C:
S – Спорт – Car Започва в 1-ва предавкаC- Comfort – Започва в Second Gear
Това е списък на често срещани проблеми с предаването 722.9xx на 7-степенна:Скоростна кутия не превключва предавките или работят правилно, докато не загрее.Забавени или непредвидено преместване на зъбни колела. Обновяването на TCU софтуера и нулиране на точките за предаване на смени може да се реши този проблем. Вие ще трябва или дилъра или ремонт магазин автомобил, който има Mercedes Star диагностика C3 или C4 скенер.Предаването се изплъзва между 1-во и 2-ро съоръжение. Веднага след като това се установява чрез Условия за ползване, предаване отива в накуцване режим. Изключване и след това изключва двигателя, може временно да се върне на предаването към нормална работа.Диригент плоча дефектен. Първото поколение на 722.9 може да изисква подмяна на тялото на клапана, както добре.Ускоряване от стоп светлина може да причини колата да се заби в 2-ра предавка, накуцване режим.Застанал вода в контакт с корпуса може да доведе до увреждане на корпуса на скоростната кутия, ако се оставят в контакт в продължение на няколко седмици.Hard изместване проблеми trasnmission.Дефектна тялото клапа или плаката проводник обикновено са причина за тези проблеми.