Казанлък
 
Севт Ауто

ABS – какво ДА правите и НЕ правите

Спирачните системи против блокиране (ABS) се използват в милиони превозни средства, но много водачи все още не знаят “правилния начин” да използват ABS при спешни случаи. Така че тук ще се запознаете какво “да правите и не правите”с антиблокиращо спиране:

ДА правите:

Дръжте крака си върху педала на спирачката. Поддържайте стабилно и непрекъснато налягане върху педала на спирачката, за да оставите ABS на четирите колела да работи правилно. Избягвайте да помпите спирачките, дори ако педалът на спирачката пулсира. Ако притежавате миниван със спирачки с антиблокиране на задни колела (RWAL), натиснете спирачния педал с достатъчно сила, за да спрете вана си, без да блокирате предните колела. По този начин можете да поддържате управлението на волана, докато системата за блокиране на задните колела не позволява на автомобила да се плъзга настрани.

ДА разрешите достатъчно разстояние за спиране. Следвайте поне на три секунди според скороста Ви превозните средства пред вас, т.е. достатъчна дистанция, когато шофирате в добри условия. Отделете повече време, ако условията са опасни.

НЕ практикувайте шофиране с ABS. Привикнете към пулсации, които се появяват в педала на спирачката при активиране на антиблокиращите спирачки. Празните паркинги или други открити площи са отлични места за практикуване на спешни спирки.

Обърнете се към ръководството на собственика на автомобила за допълнителни инструкции за шофиране по отношение на вашата система против блокиране.

НЕ правите:

НЕ карайте оборудвано с ABS превозно средство по-агресивно от превозно средство без антиблокиращи спирачки. По-бързото движение на завоите, рязко сменяне на ленти или извършване на други агресивни маневри за управление е рисковано при всяко превозно средство.

НЕ помпайте спирачките. При ABS системи с четири колела помпането на спирачките включва и изключва антиблокиращата спирачна система, което намалява спирачната ефективност и увеличава спирачния ви път. ABS изпомпва спирачките автоматично за вас с много по-бърза скорост, отколкото бихте могли да го направите ръчно, и позволява по-добро управление на волана. Нещо повече, той също така помпи спирачките на отделни колела, ако е необходимо – което е нещо, което Вие не можете да направите.

НЕ забравяйте да управлявате. ABS с четири колела може да ви помогне да се ориентирате в опасни ситуации, но не може да управлява.

НЕ се тревожете, при шумове и / или пулсации на педалите при силно спиране. Това е нормално, когато ABS е активен и ви позволява да знаете, че спирачната система против блокиране работи. При нормално спиране на суха настилка обаче не трябва да има обратна връзка за ABS. ABS трябва да се задейства само при ситуации на спиране на паника или когато пътят е мокър, заледен, хлъзгав или покрит с насипна чакъл.

Предпазни мерки за безопасност при ABS на автомобили по-късен модел

Нарастващ брой автомобили с късен модел са оборудвани с антиблокиращи спирачни системи, които могат да презареждат спирачките в очакване на спиране (за да се намали времето за реакция на спиране) или реално да прилагат спирачките автоматично като функция на системата за предотвратяване на сблъскване (автоматично спиране).

ВНИМАНИЕ: Ако извършвате какъвто и да е вид спирачна работа на тези превозни средства, спирачната система трябва да се деактивира, преди да работите върху спирачките, в противен случай системата може да задейства спирачките неочаквано, като причините буталата на спирачния апарат да се изтласкат навън със значителна сила. Това може да стисне пръстите ви, ако са между подложките и роторите. Това може да се случи дори когато запалването и двигателят са изключени!

Спирачната система срещу блокиране може да бъде деактивирана чрез локализиране и премахване на основния захранващ предпазител за ABS системата или чрез използване на сканиращ инструмент за временно деактивиране на системата. Изключването на батерията също работи, но това може да доведе до загуба на определени настройки на паметта в различни модули на превозното средство.