Казанлък
 
Севт Ауто

ABS сензори

Сензорите за скоростта на колелата (WSS) се състоят от магнит и зъбен пръстен със зъбци . Сензорът (ите) може да бъде монтиран в кормилните носачи на колелата, главините на колелата, опорните пластини на спирачките, задния вал на трансмисията или в диференциалния корпус. При някои приложения сензорът е неразделна част от комплекта лагер и главина на колелото. Сензорният пръстен (и) може да бъде монтиран на главината на оста зад спирачния ротор, върху самия спирачен ротор, вътре в спирачния барабан, на задния вал на трансмисията или вътре в диференциала на шарнирния вал.

Носача на сензора за скорост на колелото има магнитна сърцевина, заобиколена от намотки на бобината. Докато колелото се завърта, зъбите на сензорния пръстен се движат през магнитното поле на сензора. Това обръща полярността на магнитното поле и индуцира променлив ток (променлив ток) в намотките на сензора. Броят на импулсите на напрежението в секунда, които се индуцират при промяна на сензора, са в пряка пропорция на скоростта на колелото. Тъй като скоростта се увеличава, честотата и амплитудата на сензора за скорост на колелото се увеличават.

Сигналът WSS се изпраща към модула за управление на спирачката срещу блокиране, където променливотоковият сигнал се преобразува в цифров сигнал и след това се обработва. След това управляващият модул брои импулси, за да следи промените в скоростта на колелото.

При приложения, при които сензорът за скорост на колелото не е част от главината или колесния лагер, той може да бъде заменен, ако е дефектен. Проблемите със сензора могат да бъдат причинени от натрупване на отломки на края (те са магнитни), неправилна въздушна междина или неизправности в окабеляването или съединителите.