Казанлък
 
Севт Ауто

АКУМУЛАТОР / АЛТЕРНАТОР

Обикновено получавате предупреждение за BATTERY / ALTERNATOR VISIT WORKSHOP, когато напрежението в електрическата мрежа в колата е под 12,6 волта. Когато колата работи, алтернаторът произвежда електричество и напрежението трябва да е над 13,5 волта. Ако имате мултицет като този, можете да го свържете към клемите на акумулатора, за да получите четене на напрежение.
Основните причини за WORKSHOP BATTERY / ALTERNATOR VISIT:
Основната батерия е близо до края на живота й.Проблем с алтернатораВторичната (Aux) батерия се нуждае от подмяна (ако е приложимо).Лошо или лошо свързване на терминала на батерията.неизправност на батерията1. Основната батерия е близо до края на живота й.Само защото сте в състояние да стартирате автомобила сутрин не означава, че основната ви батерия е в добро състояние. Батерията може да е близо до края на живота й и не осигурява необходимите. Ако имате волтметър, можете да проверите основната батерия, преди да стартирате автомобила. Тя трябва да има около 12,5 волта. Ако тя е по-ниска от 12, имате нужда от нова батерия.Ето един прост тест, който можете да изпълните, ако получите съобщение за грешка при стартиране. Нека колата да работи за около 10-15 минути. След това изключете автомобила, уверете се, че светлината е изключена и нищо не работи за около 30 секунди. След това стартирайте колата отново. Имате ли отново съобщение за дефект на батерията? Ако не е така, основната ви батерия не се зарежда правилно, особено ако колата седеше дълго време. Вие ще се оправи, за да карам колата, но сменете батерията възможно най-скоро, преди да не трае много дълго.

2. Проблем с алтернатораПо-често, реален проблем е регулаторът на напрежението в алтернатора. Можете да замените само регулатора на напрежение, ако знаете, че това е истинският проблем. В противен случай трябва да смените целия алтернатор. Преди да смените алтернатора, уверете се, че батерията не е проблем. Едно нещо, което можете да направите, за да отстраните проблема с колата си, и да ги направите СВОБОДЕН алтернатор / проверка на батерията. Това изпитване може да ви насочи в правилната посока.3. Вторична батерия / спомагателна батерия. Някои модели на Mercedes Benz, като E Class или CLS Class, имат вторична батерия. Това е по-малка допълнителна батерия от 12 волта, която се използва като резервно копие. Системата също така проверява напрежението на тази батерия и ако тя е по-ниска от 12,6 волта, ще получите грешката на таблото си за управление. Така че, ако сте подменили основната батерия и се чудите защо получавате съобщението за батериите / алтернаторите посетете сервиза, проверете и тази батерия. Преди да стартирате автомобила след като сте седнали няколко часа или през нощта, вземете мултицет и проверете напрежението на вторичната и основната батерия. Ако имате по-малко от 12,5 волта в едната, вие знаете проблема си. Можете да получите мултицет за тестване на Amazon за около $ 20, и те са много лесни за използване, дори ако никога не сте използвали някога. Например този,4. Терминали за батериитеТова може да звучи като очевидно, но това ме караше да се побърквам един път в клас Е. Получих посланието за посещение на батерията и знаех, че имам добри батерии. Оказа се, че терминалът на батерията за отрицателния пост е бил разхлабен и причинявал този проблем. Можете да премахнете връзките на терминалите и да ги почистите, за да сте сигурни. Използвам някаква пясъчна хартия около клемата и при свързването на кабела, за да направя почистване.Това са основните причини, поради които получавате съобщението за грешка в Workshop. Ако трябва да замените някоя от батериите, можете да ги поръчате на Amazon, използвайки връзките по-долу и също да ни помогнете по едно и също време повредени електрически консуматори са изключени.Може да получите електронни потребители, които са изключени, когато компютърът на автомобила е открил ниско напрежение. Това се случва, когато основната батерия е стара и се разваля. Изпробвайте основната батерия и я сменете, ако е дефектна.Преди да започнете отстраняването на неизправности, трябва да знаете дали автомобилът ви има една или две батерии. Защо някои модели имат две батерии?
Според Mercedes Benz основната батерия, която обикновено се намира в багажника, доставя бордовата електрическа система при нормална експлоатация. Докато вторичната (auxulary батерия е краткосрочно архивиране на захранването в случай на повреда на бордовата батерия на системата.) E Class W211, CLS Class например имат две батерии.
Последователност на електрическата система:

• Модулът за управление на батерията следи състоянията на работа, както и напрежението в автомобила.• В зависимост от измерваната мощност на батерията, потребителите могат да бъдат изключени в 2 приоритета (изключени чрез съобщение CAN). аз В този случай може да получите съобщение за грешка, като казвате: неизправност на електрическите консуматори. Проверете батериите и алтернатора. • Модулът за управление на акумулатора (BCM) също активира релето за изолиране на батерията (K57 / 2), ако е необходимо. Разликата се прави между две състояния: – презареждане на допълнителна батерия, захранваща допълнителна батерия в критични ситуации на бордовата мрежаN82 Модул за управление на батерията (BCM) Модулът за управление на акумулатора е монтиран в багажника, за да следи батериите (мястото на монтаж зависи от миниатюрно резервно колело или Tirefit). Задачите на модула за управление на акумулатора са: • Откриване състоянието на акумулатора • Изключване на консуматорите (управление на енергията) • Свързване на допълнителната батерия при необходимост (чрез релето K57 / 2 ) Ако имате въпроси или коментари, моля, споделете по-долу в секцията за коментари.