Казанлък
 
Севт Ауто

DPF причини за запушване

ВКЛЮЧВАНЕ НА ВЪЗДУХ

Модерният дизел е с турбо, което означава, че тръбопроводът на входящия въздух е под налягане между турбото и входа на двигателя. И има много тръбопроводи: маркучите свързват турбо изхода към входа на интеркулера.

Как това може да убие моя DPF? датчикът за масовия въздушен поток, MAF сензорът. MAF сензорът измерва масата на въздуха, постъпващ в двигателя, в реално време. Това е важно, защото компютърът използва тази информация, за да определи колко гориво да инжектира.

В двигателя ви влизат само две неща – въздух и гориво. И съотношението на двете трябва да се знае. Измерването на масата на въздуха има смисъл, тъй като самокорегира налягането и плътността и общоприетите свойства на въздуха. Масата е всичко, което има значение.

Но ако има изтичане на входящия въздух, надолу по течението на сензора на МАФ, тъй като маркучът получава малка пукнатина във времето, част от този въздух, който измерва сензорът на МАФ, всъщност не влиза в двигателя.

А това означава, че в двигателят влиза повече гориво и това ще произведе цял куп допълнителен въглерод, който ще задръсти DPF.

Впръскване на повече гориво от дюзите

Свръхвпръскване на гориво понякога се причинява и от херметични дюзи за гориво – така че е добре мнението на дизелов специалист, при покупка на дюзи

ГРЕШНО МАСЛО

Също така е много лошо да използвате грешно двигателно масло. DPFs изискват специално масло с ниско съдържание на сажди – и има повече от един клас от това, така че не забравяйте да изберете масло точно за вашия автомобил.

EGR и ПОДГРЯВАЩИ СВЕЩИ

Дефектен EGR клапани са друг убиец на DPF – изпомпване на излишните пари на картера в изпускателната система. Неизправни свещи за подгряване са също за DPF смъртоносни – защото те причиняват двигателя да работи твърде богато при стартиране.

СЕНЗОР ЗА НАЛЯГАНЕ

Дефектирал сензор за диференциално налягане в DPF – всичко, което прави, е да измерва спада на налягането във филтъра. Това казва на контролния компютър, че има достатъчно сажди, изградени, за да предизвикат регенерация.

Но ако тръбопроводът към този сензор за налягане се задръсти, компютърът предполага, че не е необходима регенерация – дори ако филтърът всъщност се задушава.

Пасивна регенерация

Пасивната регенерация използва нормални температури на отработените газове и азотен оксид (NO2) като катализатор за окисляване на праховите частици в DPF. Това има тенденция да се случва при високи скорости, обикновено на магистрала или А-път, като двигателят работи добре 30 минути или повече.

Основните предимства на пасивната регенерация са че процесът протича автоматично и има по-малко компоненти.

Тя обаче разчита на автомобилиста да прави редовни пътувания по магистрали и A-пътища и без това могат да възникнат проблеми. Поради тази причина производителите въведоха така наречената активна регенерация.

Активна регенерация

Активната регенерация използва ECU на автомобила, за да усети, когато филтърът се задръсти със сажди и впръска допълнително гориво в двигателя, за да повиши температурата на изгорелите газове, задействайки регенерацията.

Това обикновено се случва на всеки 400 до 500 км и ще отнеме до 10 минути. На теория това не трябва да създава проблеми, но проблеми ще възникнат, ако системата не е в състояние да завърши регенерацията.

Ако процесът бъде прекъснат прекалено много пъти, предупредителната лампа DPF ще светне и ви препоръчваме да закарате колата до магистрала, двоен път или A-път за 15 минути за регенерация. Ако продължите да игнорирате предупредителната светлина, колата ще премине в режим на постоянна регенарация.

Съществува трета форма на DPF, която използва добавка на гориво, за да понижи температурата на запалване на температурата на запалване на частиците сажди, за да позволи регенерацията да се случи при по-ниска температура. Добавката се съхранява в отделен резервоар и трябва да се сменя на всеки 120 000 до 150 000 км.

Уверете се, че резервоарът е пълнен, когато на арматурното табло се появи предупредителна лампа, тъй като без течността DPF ще се блокира.

По време на активна регенерация на DPF може да забележите следното:

По-високи обороти / обороти на празен ход

Охлаждащият вентилатор работи по-силно

Лоша икономия на гориво

Мирише на изгорели газове

Промяна на звука на двигателя

Разреждане на масло

Значителен недостатък, свързан с активната регенерация, е разреждането на двигателното масло, причинено от малко количество дизел по време на циклите след инжектиране, при което горивото се впръсква в цилиндъра и след редовното изгаряне. На стените на цилиндъра може да се натрупа тънък слой гориво, което влиза в картера и разрежда маслото и това води до преждевременно износване на двигателя, и трябва на по-кратки интервали да се преви обслужване на маслото

Най-честите причини за задръстване на DPF са:

Кратки пътувания, при които двигателят не достига оптимална работна температура

Запушен EGR клапан, увеличаващ дизелови сажди към DPF

Неизправни инжектори за гориво, изпращащи твърде много гориво към сместа въздух / гориво

Неправилно двигателно масло при обслужване на автомобила 

Турбо пропускащо масло в DPF

Кола с голям пробег, у регенерацията е по-трудна

И така, какво се случва с турбото, когато DPF е блокиран?

Блокиран DPF предотвратява преминаването на отработените газове през изпускателната система с необходимата скорост. В резултат на това налягането на обратното налягане и отработените газове се увеличават в корпуса на турбината.

Повишената температура на отработените газове и обратното налягане могат да повлияят на турбокомпресора по много начини, включително проблеми с ефективността, течове на масло, карбонизация на масло в рамките на турбото и изтичане на отработените газове от турбото.

Запушен клапан за рециркулация на отработените газове (EGR), проблеми със системите за изпускане и впръскване и дефектни свещи могат да повлияят на DPF и да светнат предупредителната лампа на DPF. Всъщност дори използването на грешен тип масло в автомобил може да задейства предупредителната светлина на DPF.