Казанлък
 
Севт Ауто

Mercedes Кабрио – Проблеми с подвижният покрив

Притежаването на  Mercedes-Benz с подвижен покрив е забавно и вълнуващо, докато кабриолетът спира да работи.  Ако притежавате твърд подвижен покрив Mercedes  като SL-Class и SLK-Class или мек top конвертируем като CLK / E-клас и имате проблеми с подвижен покрив.
Мерцедес подвижен покрив. Няма да се качва нагоре или надолуподвижния покрив се движи много бавно
Общи причини за проблеми с Mercedes-Benz ConvertibleМерцедес-кабриолетът се движи много бавноТова може да се дължи на ниско ниво на течността или на въздух в хидравличните линии.Въздух в хидравличните асансьорни цилиндриТова може да бъде причинено от свързването на механичните ръце.Слабообразен конвертируем цилиндър за горно вдиганеСлаба батерия или заземяване.Пропукане в О-пръстена при всеки от цилиндрите на асансьора.Бутилка за опъване на лъка (водач или пътник)Основен повдигащ цилиндър (наляво или надясно)Цилиндър за покриване Заден капак – аркаЗатваряне капака на цилиндъраизлитане на цилиндър 
Мерцедес-кабриолетът няма да слезе или да се покачиПовдигателната горна помпа / двигател е дефектенЛошо конвертируемо горно релеНиска течностДефектен делител на микропревключвателяПредаване не е в Park / NeutralПревключването на централната конзола е дефектноИзпускане на течности в кабинатаПроверете в областта на багажника за изтичане на хидравлични течности.Mercedes конвертируемата палуба не се движиНисък флуид в резервоара с конвертируема горна част.Елементът за повдигане на капака на палубата е дефектенДефектен микропроцесор на капака на палубатаХидравличната помпа не работиМека горна част от отворен / затворен прекъсвач е счупенЗамразени или залепени механични рамена или счупени кабели с разглобяеми кабели
Отстраняване на проблемаЗапочнете, като натиснете превключвателя. Прозорците се спускат надолу?Ако прозорците не слизат, уверете се, че делителят на отделението за багажника е изваден.След това проверете предпазителя за конвертируемия капак. Това обикновено е 40 А предпазител. Ако е изгорял, сменете го с нов предпазител със същия ампераж. проверете конвертируемия предпазител, за да видите дали е изгорялПроверете и конвертируемото горно реле. Разменете го с известно работно реле, което е идентично. Можете също така да прескочите горното реле в продължение на няколко секунди, за да видите дали хидравличната помпа започва да работи. Ако е необходимо, поставете релето за конвертируемо таблоСлед това проверете микропроцесора, в който се застопорява разделителят. Вие знаете този сепаратор на багажника, който трябва да издърпате и да го включите в тази кука? Трябва да натиснете този малък ключ. Първо го проверете.Можете да изключите кабелите към микропроцесора. Тези ключове трябва да бъдат тествани за правилна работа, като се проверява непрекъснатостта при натискане на превключвателя и когато не е така. Можете да проследите този по-задълбочен наръчник за проблемите с отстраняване на неизправности в кабриолет. микропревключвател с преобладаващ микроконтролер е дефектен и спира отгореПроверете резервоара за конвертируеми течности. Дали е под минималната маркировка?  конвертируемият покрив спира да работи поради ниска течностАко е под маркировката, проверете за изтичане на масло в цилиндрите за повдигане.Добавете конвертируема течност.Как да добавите конвертируема течност в Mercedes-BenzЗа добавяне на хидравлична течност към Вашия Mercedes-Benz конвертируем резервоар ще ви трябва:
Нова спринцовка13 мм ключ Инструкции за това как да добавите Mercedes конвертируема горна течност:
Намерете резервоара в горната част на багажника. В повечето автомобили на Mercedes-Benz, включително SL, SLK, CLK, той се намира в багажника отляво или отдясно. Ще трябва да премахнете обвивката на багажника, за да видите резервоара.Извадете 12-милиметровия болт от резервоараИзползвайте чиста спринцовка, за да добавите течност към резервоара. Как да добавите течност към Mercedes-конвертируем резервоар с помощта на спринцовкаНадяваме се, че досега сте установили проблема. Възможно е операцията на подвижен покрив отгоре да се провали поради проблем с N10 / 3 (модул за управление на подвижен покрив), който е модулът, който контролира конвертируемия капак.
заключениеОтстраняването на проблемите на подвижен покрив може да стане много сложно и скъпо. Това не означава, че не можете да направите  проверки или замяна на конвертируемото реле или добавяне на течност. По-голямата част от проблемите на конверсията на Мерцедес са причинени от лошо реле, слаб повдигащ цилиндър или повдигащ цилиндър, изтекъл от о-пръстена. Ако разберете, че конвертируемият резервоар е с ниско съдържание на флуид, това означава, че имате най-вероятно изтичане в един от конвертируемите повдигащи цилиндри. Може да е много бавно изтичане, но трябва да добавите хидравлична течност на Мерцедес за конвертируемия капак. Ако флуидът в хидравличния агрегат стане твърде нисък, асансьорният цилиндър може да изсмуче въздуха и да причини други симптоми, като например бавна кабриолетна работа.