Казанлък
 
Севт Ауто

P0299 код за неизправност на турбото

P0299 DTC кодът се отнася до състояние, при което PCM / ECM (управляващ модул на двигателя ) е открил, че групата “A” турбокомпресор не осигурява достатъчно количество налягане.

Това може да се дължи на различни причини, които подробно описваме по-долу. При нормално работещ двигател с турбо въздухът, който влиза в двигателя, е под налягане и това е част от това, което прави толкова голяма мощност за двигател с неговия размер. Ако този код е зададен, вероятно ще забележите намалена мощност. 

Турбокомпресорите се задвижват от изгорелите газове, излизащи от двигателя и турбината го вкарва нагнетени във всмукателния канал. Суперзарядите са монтирани от страната на всмуккателния колектор на двигателя и обикновено се задвижват с ремък, за да вкарват повече въздух във всмукателния канал, без връзка с изпускателната система. 

В случая на превозни средства на Ford това може да се прилага: “PCM проверява за PID отчитане на минимално налягане на дросела на газта (TIP) по време на работа на двигателя, което показва състояние на по-ниска скорост. Този DTC се задава, когато PCM установи, че действителното налягане на газта е по-малко от желаното налягане на газта с 4 psi или повече за 5 секунди. ” 

В случая на автомобили VW & Audi, дефиницията на кода е малко по-различна, тя е “Регулиране на налягането на усилването: контролният обхват не е достигнат.” 

Типичен турбокомпресор и свързани компоненти: Тежестта на този код може да варира от умерена до тежка. Ако забавите ремонта, потенциално можете да претърпите по-големи и скъпи щети. 

Симптомите на P0299 DTC може да включват: светване на MIL (индикатор за неизправност) , Намалена мощност от двигателя, Необичайни звуци от двигателя / турбото Вероятно няма да има други симптоми. 

Потенциални причини за код на P0299 включват: Всмукването е ограничено или изтичане на въздух, Неизправен или повреден турбокомпресор , Неизправен сензор за налягане , Неизправен байпасен регулатор на клапана (VW), Ниско налягане на горивото (Isuzu), Залепване на соленоид за управление на турбо дюзата (Isuzu), Неизправен сензор за контрол на инжектора (ICP) (Ford), Ниско налягане на маслото (Ford), EGR грешка (Ford), Променливи настройки на турбокомпресора (VGT), задвижващ механизъм (Ford), VGT залепване на лопатки (Ford).

Възможни решения P0299: Първо, ще трябва да поправите всички други DTC кодове, ако съществуват преди диагностицирането на този код. След това наръчника на автомобила (TSB) за вашата година / марка / модел / конфигурация на двигателя. TSBs са бюлетини, издавани от производителя на автомобили, за да предоставят информация за известни проблеми, обикновено заобикалящи специфични кодове за проблеми като този. Ако има известен TSB, трябва да започнете с тази диагноза, тъй като тя може да ви спести време и пари.

Започнете с визуална проверка. Проверете системата за входящ въздух за пукнатини, разхлабени или изключени маркучи, ограничения, запушвания и др. 

Поправете или сменете според нуждите. Проверете соленоида на клапана за регулиране на отпадъците на турбокомпресора за правилна работа. Ако системата за индукция на въздух тества ОК, тогава ще искате да насочите усилията си за диагностика върху контрола на налягането на заряда, клапан за отклоняване (изпускателен клапан), сензори, регулатори и т.н.