Казанлък
 
Севт Ауто

P029C Cylinder 1 Injector Restricted

P029C Цилиндър 1 Ограничен инжектор

Какво означава това? Това може да включва, но не се ограничава до превозни средства от Ford (Transit, Focus и др.), Land Rover, Mitsubishi, Maybach, Dodge, Subaru и др. Въпреки че са общи, точните стъпки за ремонт могат да варират в зависимост от годината, марката, модела и задвижването. конфигурация.

Ако вашето превозно средство е запазило код P029C, това означава, че модулът за управление на силовото устройство (PCM) е открил възможно ограничение в горивния инжектор за определен цилиндър на двигателя, в този случай това е цилиндър №1. Автомобилните инжектори за гориво изискват точна степен на налягане на горивото, за да доставят точна мярка за гориво в точно разпръснат образец до горивната камера на всеки цилиндър. Изискванията на този прецизен модел изискват всеки инжектор за гориво да няма течове и ограничения.

РСМ следи фактори като степента на необходимото отделяне на горивото и данните от сензора за отработения кислород, комбинирани с положението на коляновия вал и разположението на разпределителния вал, за да открият положение на наклона и да определят кой цилиндър на двигателя има неизправност.

Сигналите за данни от кислородните сензори предупреждават PCM да намали съдържанието на отработен кислород и също коя банка на двигателя е засегната. След като се установи, че има намаляване на изгорелите газове в колектора на определена банка на двигателя, положението на разпределителния вал и коляновия вал помагат да се определи кой инжектор има проблем. След като PCM установи липсата на изг. газ от инжектор за гориво в цилиндър № 1, код P029C ще се съхранява и индикаторна лампа за неизправност (MIL). Някои приложения на превозното средство могат да изискват няколко цикъла на отказ, за ​​да може да се светне MIL.

Напречно сечение на типичен инжектор за гориво: Каква е тежестта на този DTC? P029C трябва да се класифицира като тежък, тъй като неизгоряло гориво може да причини повреда на главата на цилиндъра или на двигателя.

Какви са някои от симптомите на кода? Симптомите на код за неизправност на P029C могат да включват: Намалена работна характеристика на двигателя, Намалена ефективност на горивото, Кодове на изгорелите газове, Кодът за изгаряне може също да се съхранява.

Какви са някои от често срещаните причини за кода? Причините за този код P029C на горивен инжектор могат да включват: Дефектен и / или запушен инжектор за гориво, Отворена или на късо верига на инжектора на гориво, Неизправен кислороден сензор (и) PCM или грешка в програмирането, Масов въздушен поток (MAF) или датчик за налягането на колектора.

Какви са някои стъпки за отстраняване на проблеми с P029C? Кодовете, свързани с МЗХ и MAP, трябва да бъдат диагностицирани и поправени, преди да се опита да диагностицира код P029C. Обичам да започвам диагнозата си с обща проверка на зоната на релсите за инжектиране на гориво. Бих се съсредоточил върху въпросния инжектор за гориво (цилиндър №1). Проверете отвън за признаци на корозия и / или течове. Ако има тежка корозия от външната страна на въпросния инжектор за гориво или ако изтича, подозирайте, че се е повредил.

Ако в моторния отсек не се открият очевидни механични проблеми, има няколко инструмента, които ще бъдат необходими за точна диагноза: Диагностичен скенер Цифров волт / омметър (DVOM) Автомобилен стетоскоп Надежден източник на информация за превозното средство След това ще свържа скенер до диагностичния порт на автомобила и извличане на всички съхранени кодове.

Сега бих изчистил кодовете и тествам задвижването на превозното средство, за да видя дали P029C е нулиран. Ако кодът P029C се върне незабавно, използвайте скенера, за да извършите тест за баланс на инжектора, за да проверите дали пропадането е от проблем с инжектора.

Стъпка 1 С работещ двигател използвайте стетоскопа, за да наблюдавате звуково въпросния инжектор за гориво. Трябва да се чуе звук при щракване и да се повтори по образец. Ако звукът изобщо не присъства, преминете към стъпка 2. Ако е прекъсващ, подозирайте, че инжекторът за цилиндър №1 се е повредил или е запушен. Сравнете звуците от този инжектор с цилиндър с други за сравнение, ако е необходимо.

Стъпка 2 Използвайте DVOM за тестване на напрежение и заземен импулс, когато двигателят работи. Повечето производители използват система с постоянно напрежение на батерията на единия терминал на горивния инжектор и заземен импулс (от PCM), приложен към другия терминал в подходящото време. Ако не се открие напрежение на въпросния конектор на въпросния инжектор за гориво, използвайте DVOM за тестване на системните предпазители и релета. Сменете предпазители и / или релета според нуждите. Обичам да тествам системните предпазители с веригата под товар. Дефектен предпазител, който изглежда добър, когато веригата не е заредена (ключът е включен / двигателят е изключен), може да се провали при заредена верига (ключът включен / двигателят работи).