Казанлък
 
Севт Ауто

P0532 A/C Refrigerant Pressure Sensor A Circuit Low

P0532 A / C сензор за налягане на хладилния агент A отчита ниско налягане

BCM (Body Control Module) или ECC (Electronic Climate Control) модул следи сензора за определяне на системните налягания, от своя страна може съответно да включи / изключи компресора. A / C сензорът за налягане на хладилния агент е преобразувател на налягането, той преобразува налягането на хладилния агент в аналогов електрически сигнал, за да позволи мониторинг от модулите на автомобила. Обикновено това прави с помощта на 3 проводника: 5-волтов референтен проводник, сигнален проводник и заземен проводник. Модулите сравняват стойностите на сигналния проводник с 5-волтовата референция и могат незабавно да изчисляват системното налягане с тази информация.

ECM (Контролният модул на двигателя) свети MIL (индикатор за неизправност) с P0532 и свързаните с тях кодове (P0530, P0531, P0532 и P0533), когато открие повреда в сензора за налягане на хладилния агент или неговия кръг. Преди да направите какъвто и да е вид диагностика и / или ремонт в рамките на климатика, трябва да се уверите, че сте запознати с многобройните опасности, свързани с работата с хладилен агент под налягане. Повечето пъти можете да диагностицирате този тип код без да отваряте хладилната система. Код P0532 A / C сензор за налягане на хладилния агент A ниско налягане е зададена, когато един от модулите следи ниска електрическа стойност в сензора за налягане на A / C за хладилен агент или в неговата верига. 

Пример за A / C сензор за налягане на хладилния агент: Каква е тежестта на този DTC? Според мен всяка сериозност на кода, свързана с HVAC, ще бъде сравнително ниска. В този случай става въпрос за хладилен агент под налягане, това може да е по-належащ проблем. Кой знае, изтичането на хладилен агент може да е причина за този код, а изтичането на хладилен агент определено е опасност, така че уверете се, че имате някои основни знания за безопасност на хладилния агент, преди да се опитвате да извършвате какъвто и да е вид ремонти на A / C системата.

Какви са някои от симптомите на кода? Симптомите на P0532 диагностичен код могат да включват: Неточни температури, идващи от вентилаторен въздух Ограничена употреба на HVAC Температурата на въздуха на вентилатора е нестабилна A / C компресор, който не се включва, когато е необходимо. 

Причините за този код P0532 могат да включват: Дефектен или повреден A / C сензор за налягане на хладилния агент A / C сензор за налягане на хладилния агент Изтичане Ниско или неправилно налягане на хладилния агент / ниво на хладилен агент Повредени проводници (отворени, къси до +, къси до – и т.н.) ) Повредени конектор ECC (Електронна климатична контрола) или BCM (Body Control Module) 

Какви са някои стъпки за диагностика и отстраняване на проблеми P0532? Преди да започнете процеса на отстраняване на неизправности за всяка неизправност, трябва да проучите бюлетините за техническа подръжка (TSB) за конкретното превозно средство по година, модел и трансмисия. Тази стъпка може да ви спести време и пари по време на диагностика и ремонт! 

Основна стъпка № 1 В зависимост от това какви инструменти / знания имате достъп, можете лесно да проверите работата на сензорите за налягане на хладилния агент A / C. 2-те лесни начина да направите това е: 1. В зависимост от възможностите и ограниченията на вашия OBD четец / инструмент за сканиране, можете да наблюдавате налягането на хладилния агент и други желани стойности, докато системата работи, за да проверите функционалността на сензора. 2. Ако имате комплект колектор за A / C, можете да следите наляганията механично и да сравнявате наляганията със специфичните желани от производителя стойности. 

СЪВЕТ: Ако нямате опит с хладилен агент, не бих препоръчал да се гмуркате в тестване под налягане, така че се уверете, хладилният агент представлява опасност за околната среда, така че не е нещо, с което да се забърквате. 

Основна стъпка №2 Тествайте сензора за налягане на хладилния агент. Както споменах по-рано, повечето пъти този сензор е 3-жичен датчик за налягане. Това е казано, тестването му ще включва тестване между щифтовете и записване на вашите констатации. Желаните стойности на този тест варират значимо количество между производителите, температури, тип сензор и т.н., така че се уверете, че информацията ви е точна. 

ЗАБЕЛЕЖКА: Уверете се, че използвате подходящите тестови щифтове заедно с вашия мултицет, когато тествате пинове / конектори. повреден щифт или съединител може да причини бъдещи прекъсващи се трудно електрически проблеми. 

Основна стъпка № 3 Проверете окабеляването. Понякога тези сензори ще бъдат монтирани на линия за налягане на климатик или в близост до линейна връзка, така че снопът ще бъде насочен съответно. Аз лично съм виждал тези сензори повредени от движещи се части под капака, тъй като линията не е закрепена правилно. Уверете се, че сензорът изглежда добре физически и линията е закрепена адекватно.